TUZLARIJE - BILTEN TK

15.07.2014.
Vlada TK
Na Pozitivnu listu uvršteno 37 lijekova

Vlada TK donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Pozitivne liste lijekova Tuzlanskog kantona. Izmijenjena Pozitivna lista lijekova sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, a sastavni je dio Odluke o Pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Pozitivna lista lijekova sadrži zaštićene nazive lijekova i to maksimalno pet zaštićenih naziva, neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Izmjenama federalne Odluke, a po rješenju Konkurencijskog vijeće BiH, ukinuta je odredba o ograničenom broju zaštićenih naziva lijekova koji se mogu uvrstiti na Pozitivnu listu lijekova. Udruženje stranih priozvođača lijekova u BiH, dostavilo je Vladi TK i Ministarstvu zdravstva dopis u kojem traži uvrštavanje i ostalih lijekova koji ispunjavaju propisane uslove, a zbog postojanja ograničenja nisu uvršeni na Pozitivnu listu lijekova. Ministarstvo zdravstva je Vlade provelo postupak i utvrdilo da 37 lijekovaje ispunjava uslove za uvrštavaje na A Listu i 5 lijekova na B Listu.

Vlada Tuzlanskog kantona primila k znanju Izvještaj Radne grupe o prijedlogu kratkoročnih mjera u cilju pomoći privrednim subjektima koji su pretrpili direktne štete na području pogođenom prirodnom nesrećom. Vlada TK zadužila je resorna ministarstva da, u okviru svojih nadležnosti, razmotre stavove Radne grupe povodom Inicijativa Ekonomsko – socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona, te Vladi Kantona dostave prijedloge kratkoročnih mjera i druge moguće prijedloge u cilju pomoći privrednim subjektima koji su pretrpili direktne štete u području pogođenom prirodnom nesrećom.

Vlada TK donijela je Zaključak kojim zadužuje Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa i nadležna Komisija da započnu i u najkraćem roku izrade nacrt potrebne tenderske dokumentacije, ugovora i drugih dokumenata neophodnih za započinjanje postupka javnih nabavki za izvođenje radova rekonstrukcije i adaptacije poslovne zgrade TTU Tuzla i poslovnog objekta u Rudarskoj 65. za smještaj kantonalnih organa i institucija.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK