TUZLARIJE - BILTEN TK

15.07.2014.
Vlada TK:
Utvrđeni tekstovi javnih poziva za pomoć privrednim društvima
Tuzlarije Na današnjoj redovnoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je dva teksta javnih poziva koji se tiču dostavljanja podnesaka o namjeri i potrebama finansijske konsolidacije i dostavljanja aplikacija zainteresovanih osoba.

S obzirom na to da je Parlament Federacije BiH donio Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava koji je stupio na snagu 10. jula ove godine, u procesu finansijske konsolidacije Vlada TK-a je prepoznala šansu za privredu Kantona te izrazila spremnost da privrednim društvima sa sjedištem na području TK-a organizaciono i stručno pomogne u ovom vrlo značajnom i složenom procesu.

Prvi javni poziv odnosi se na privredna društva koja utvrde namjeru i osnovanu potrebu da započnu postupak finansijske konsolidacije te da na adresu Vlade TK-a dostave pismene podneske s osnovnim podacima o privrednom društvu.

- Vlada će pristigle podneske privrednih društava analizirati te formirati posebne stručne timove za pojedine privredne grane. U zavisnosti od osnovnih djelatnosti privrednih društava, sastavljenih od stručnih lica iz oblasti ekonomije, prava, tehničkih i drugih oblasti, timovi će s nadležnim organima upravljanja i menadžmentom tih privrednih društava pripremati to privredno društvo za zvanično podnošenje zahtjeva nadležnom organu s neophodnom dokumentacijom - izvijestio je, uime premijera Tuzlanskog kantona Mensur Begić, stručni savjetnik za informiranje Vlade TK-a.

Tekst drugog javnog poziva želi pozvati sve zainteresovane osobe s područja TK-a koji smatraju da imaju dovoljno stručnog znanja koji bi mogli biti od pomoći privrednim društvima s područja TK-a kao i općeg znanja da Vladi TK-a dostave svoje apikacije s osnovnim podacima i referencama s naznakom za koju privrednu granu mogu dati svoj doprinos.

- Ovim aktivnostima Vlada TK-a želi podstaknuti što efikasnije provođenje Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH - kazao je Begić.

Priredio(la): FENA