TUZLARIJE - BILTEN TK

14.07.2014.
Pravnici i ekonomisti savjetovali privrednike TK
Vlada Tuzlanskog kantona organizovala Okrugli sto s ciljem upoznavanja privrednika s područja Tuzlanskog kantona o detaljima Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH.

Tuzlarije


Bila je to prilika da predstavnici privrednih društava TK od stručnjaka ekonomske i pravne struke saznaju detalje primjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH i smjerove u kojima bi trebalo uticati na izmjene Prijedloga Uredbe o postupku finansijske konsolidacije privrednih društava u FBiH.
„Zakon o finansijskoj konsolidaciji i uredbe po prvi put omogućavaju da se u okviru Zakona odvoji tekuće poslovanje od tereta prošlosti. Međutim, taj proces će biti struktuiran tako da će zahtijevati veliku odgovornost menadžmenta preduzeća i nadzornih odbora", rekao je Bahrija Umihanić, premijer Tuzlanskog kantona istaknuvši da će „sastanak rezultirati javnim pozivima svim privrednim subjektima u teškoćama koji osjećaju potrebu da Vlada TK pomogne u pripremi preduzeća za finansijsku konsolidaciju, te javnim pozivima stručnjacima koji se osjećaju kompetentnim da mogu pomoći ovom procesu".
„Vlada TK će, nakon što dobije prijave preduzeća i stručnjaka utvrditi određene politike finansiranja ovog procesa u smislu da ćemo podržati i finansijske konsultanske uluge na izradi elaborata i otpočinjanja ovog pocesa. Nama je cilj da sva preduzeća u TK budu upoznata s prednostima ovog Zakona i da uđu u ovaj proces" - kazao je premijer Umihanić.
Taj proces će zahtijevati da se na najbolji mogući način urade elaborati u čemu će učestovati i akademska zajednica Tuzle.
Dajući skupu doprinos sa pravnog aspekta dekan Pravnog fakulteta u Tuzli, Izudin Hasanović rekao je da:„... Zakon treba da riješi vitalne probleme značajne za razvoj ove države a to je privredno jačanje. Po prvi put je zvanično pozvana akademska zajednica, određeni fakulteti i to je pozitivan primjer Vlade TK i Univerziteta koji ima kapacitete da ponudi neka rješenja koja bi bili od koristi za Vladu i širu društvenu zajednicu."

Tuzlarije


„Mi sa Ekonomskog fakulteta pokušat ćemo da obezbijedimo ono za što smo osopobljeni, imamo potencijale, stručnjake, 30 profesora koji u svojoj oblasti mogu pružiti značajan doprinos a inicijativa treba doći od Vlade TK i kompanija - kazao je Safet Kozarević, dekan Ekonomskog fakulteta.

Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK ovom prilikom je istaknuo da Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava omogućava da se preduzeća koja su u vrlo teškoj situaciji na neki način izvedu na zelenu granu.

„Za preduzeća koja imaju tržište i proizvodni program vidimo veliku šansu. Treba im samo podrška da se njihovi računi deblokiraju i da oni krenu samostalno privređivati na tržištu, " rekao je ministar Mulaga Fejzić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK