TUZLARIJE - BILTEN TK

31.07.2014.
Vlada TK
Informacija o monitoringu stijenskog masiva


Vlada TK prihvatila je Informaciju o monitoringu stijenskog masiva na Tuzlanskom ležištu kamene soli. Cilj monitoringa je ostvarivanje direktnog uvida i kontrole reakcije površine terena prouzrokovanih eliminacijom deficita čvrstih masa zbog prestanka eksploatacije soli i promjene bilansa tečnih masa izraženog preko porasta nivoa podzemnih voda u ležištu.

Tuzlarije


Prema Informaciji s aspekta dinamike podzemnih voda u izvještajnom periodu nisu zablježene aktivnosti koje ukazuju na nepovoljne događaje u sedimentima zahvaćenim slijeganjem. Upredbom podataka uočeno je da je promjena nivoa podzemnih voda direktno zavisi od količine padavina s tim što se ovaj period karakteriše ukupnom količinom padavina od 616, 90 L/ m2 stim što je u samo tri dana ( 13, 14 i 15 maja) je palo 233, 2 L /m2 kiše.

Također je zaključeno da ograničena nepotpuna hemijska ispitivanja uzoraka ukazuju na dodatno izluživanje soli na rubovima ležišta te da je intenzitet pomeranja blokova duž markantnih ožiljaka slijeganja veći u odnosu na raniji period (radi enormnog intenziteta padavina u prethodnom periodu), i da su dominantno prisutna izdizanja blokova. Područje zahvaćeno slijeganjem nije zahvaćeno deformacijama i pojavom klizišta u većem obimu u odnosu na ostala područja Tuzle. Geodetski monitoring realizovan je u ovom periodu ali rezultati do sada nisu u potpunosti analizirani. Započeti procesi konsolidacije sedimenata degradiranih nekontrolisanom eksploatacijom slane vode, stoji u Informaciji, odvijaju prema očekivanjima i nisu uočene pojave koje bi ukazivale na dodatno pogoršanje stanja. Za pouzdaniju ocjenu stanja sedimenata iznad zapadnog dijela ležišta, potopljene jame rudnika Tušanj nužno je pristupiti seizmološkom monitoringu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK