TUZLARIJE - BILTEN TK

23.07.2014.
Teško stranje u privrednim društvima
Smanjen obim posla, dobit, broj zaposlenih

Vlada TK prihvatila je Informaciju o stanju u privrednim društvima iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, prehrambene i drvne industrije, šumarstva i vodoprivrede na području Tuzlanskog kantona za 2013. godinu. Pokazatelji poslovanja pojedinih privrednih društava, za koje postoje uporedni pokazatelji, pokazuju da je došlo do smanjenje obima proizvodnje, smanjenja dobiti, smanjenja broja uposlenih.

Tuzlarije


To ukazuje na negativan globalni trend u poslovanju privrednih društava iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Ovakvo stanje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru rezultat je sporog i nedovoljnog prestrukturiranja privrednih društava, niske konkurentnosti domaće proizvodnje, neusklađenosti zakonodavstva i standarda sa EU, nefunkcionalnog i nedovoljnog institucionalnog kapaciteta, izostanka jedinstvene agrarne politike.

Prema Informaciji, da bi se stvorile pretpostavke za izlazak iz te situacije, pored mjera na stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja i stvaranja institucionalnog okvira, što je zadaća države, odnosno kantona, neophodno je da i sama privredna društva povećaju efikasnost poslovanja, odnosno da budu aktivnija u građenju lanaca poslovnog interesnog povezivanja i dijeljenja informacija i resursa, te da aktivno rade na transferu znanja i tehnologija. Privredna društva, stoji u Informaciji, su i u obavezi da unaprijede svoj proizvodni asortiman, kako u pogledu obima i dostupnosti proizvodnje, tako i u pogledu sigurnosti i kvaliteta proizvoda, ali i u pogledu inoviranja i oblikovanja proizvoda prema potrebama modernog kupca, uz vođenje brige o kvalitetu okoliša, nivou emisija i nivou efikasnosti u korištenju energije, resursa i stvaranju otpada.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK