TUZLARIJE - BILTEN TK

15.08.2014.
Uvođenje monitoringa poljoprivrednog zemljišta

img src="http://www.bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlari je/tznews14/usjevi32.jpg" border=0 alt="Tuzlarije" align=left hspace=5 vspace=4>Vlada TK donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Program korištenja sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u 2014. godini. U Program je uvršteno sedam projekata uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta na području šest općina, kao i projekti višenamjenskog vrednovanja korištenja i zaštite zemljišta i izrade karte upotrebne vrijednosti zemljišta na području pet općina.

Prilikom promjene namjene poljoprivrednog zemljišta plaća se naknada koja podrazumijeva
adekvatnu protuvrijednost u novcu na ime umanjenja vrijednosti i izgubljenog obima poljoprivredne proizvodnje Po prvi put su Programom planirana i sredstva za pokretanje aktivnosti na uspostavi monitoringa poljoprivrednog zemljišta, što podrazumijeva sistemsko i permanentno praćenje stanja i promjena u zemljištu i na zemljištu. Provođenje ovih aktivnosti od posebnog je značaja nakon nedavnih poplava na području Tuzlanskog kantona, kako bi se kontinuirano moglo pratiti stanje oljoprivrednog zemljišta, odnosno registrirati eventualna zagađenja, te provoditi odgovarajuće mjere zaštite zemljišta. Realizacija projekata višenamjenskog vrednovanja korištenja i zaštite zemljišta i izradu karata upotrebne vrijednosti zemljišta predstavlja nastavak ranije započetih aktivnosti, te je do sada ovaj projekt u cijelosti realiziran na području općine Kalesija, dok je na području općina Gračanica, Gradačac i Živinice realizacija projekta u završnoj fazi.

Programom su planirana i sredstva za nerealizovane projekte koji su odobreni prethodnim Programima, a to su nerealizovani projekti višenamjenskog vrednovanja korištenja i zaštite zemljišta i izradu karata upotrebnih vrijednosti za općine Gračanica, Gradačac i Živinice, te nerealizovani pojekti uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, od kojih se onaj na području općine Gračanica treba realizirati u ovoj godini, dok su kod projekta na području općine Gradačac prilikom nadzora izvršenih radova utvrđene nepravilnosti, te je u toku upravni spor.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK