TUZLARIJE - BILTEN TK

14.08.2014.
Alarmantno stanje u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona
TuzlarijeStanje u poljoprivredi Tuzlanskog kantona, Program i Pravilnik za novčane podrške u 2014. i isplata zaostalih novčanih podsticaja na nivou FBiH i TK-a, bile su teme današnje pres-konferenciju koju je organizovalo Udruženje za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

Zbog elementarnih nepogoda koje su zadesile TK, poljoprivredna proizvodnja, koja je namijenjena tržištu, odnosno preradi i izvozu, jako je oštećena, čime su ograničeni kapaciteti koji bi mogli zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta.

- U ukupnom društvenom bruto proizvodu poljoprivredna proizvodnja sigurno zauzima više od 40 posto, ako uzmemo vrijednosti koje se plasiraju na slobodno tržište i vrijednosti koje se proizvedu za vlastitu potrošnju, za stanovništvo. To je grana koja zapošljava najveći broj stanovnika i koja angažuje najviše radne snage kako u ruralnim, tako i u gradskim sredinama, jer smo svjedoci da gradsko stanvništvo sve više poseže za nekom određenom poljoprivrednom proizvodnjom na selu - rekao je Suad Selimović, sekretar Udruženja.

Selimović je također kazao da pokušavaju ukazati institucijama vlasti na odnos neisplaćivanja blagovremenih podsticaja koji će ugroziti opstanak proizvodnje.

Postoje slučajevi gdje se gase pojedine farme za proizvodnju ili se snižavaju cijene mlijeka što je dovelo da će ljudi svoju proizvodnju svesti samo na vlastitu i za vlastito preživljavanje svoje porodice.

- Mi u poljoprivredi ne prihvatamo teoriju da država nema novca. Svaka sjetva je investicija i ako Vlada želi da podrži investicije onda treba da podrži i poljoprivredu, jer je to grana koja zapošljava ljude, puni budžet i stvara novu vrijednost - istakao je Selimović.

Kada je u pitanju stanje poljoprivrede ne samo na području TK-a nego i u cijeloj BiH, kako je kazao Samid Šarac, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, primarna poljoprivredna proizvodnja nije bila nikada u težoj stiuaciji.
- Mi smo u 2014. izdvojili sredstva u iznosu od 3.700.000 KM, što je najmanji iznos planiranih sredstava od kada imamo na snazi zakon o novčanoj podršci. Od 24. maja do danas smo isplatili obaveze iz 2012. u iznosu 2.450.000 KM i 25 posto sredstava obaveza iz 2014. Do kraja sedmice očekujemo da se, u dogovoru sa Ministarstvom finansija, isplati 40 posto od preostalih obaveza iz 2013. - kazao je Šarac.

Šarac je naglasio da je donošenje novog Zakona o novčanoj podršci i primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju od Skupštine TK-a, a na osnovu federalnog zakona, izdefinisan status komercijalnog i nekomercijalnog gazdinstva, pa je iz tog razloga došlo do povećanja obima proizvodnje, konkretno u voćarskoj proizvodnji.

Međutim, vremenske neprilike, odnosno kasni mrazevi i poplave su desetkovali voćarsku proizvodnju tako da su ovoj godini ove otežavajuće okolnosti, kako je rekao ministar, dodatno usložile primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Najveći problem je smanjenje sredstava u budžetu namijenjenih za podršku poljoprivrede, što se odrazilo na cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju. Činjenica je da proizvodnja sadnog materijala na nivou TK-a predstavlja više od 50 posto ukupne proizvodnje sadnog materijala BiH.

- Posljednjim prirodnim nepogodama pretrpjeli smo štete više od 600.000 KM, nažalost niko se nije upitao kako se može pomoći. Naravno, mi proizvodnju moramo nastaviti jer kvalitetna rasadnička proizvodnja je uslov za kvalitetnu voćarsku proizvodnju, a znamo šta ona čini za ovaj Kanton. Kašnjenje u isplatama sve više usložnjava ovaj problem, te apelujemo na ministarstvo i vladu da što je prije moguće da isplati sredstva - kazao je Taib Joldić, predsjednik rasadničara TK-a, vlasnik voćnog rasadnika iz Srebrenika.

Kako je istakao Senad Hećimović predsjednik Odbora Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla, nema se reći ništa novo, ništa što već nekoliko puta nije rečeno.

- Nema ni novih apela, nema ni novih inicijativa, sve je rečeno, sve se zna i svima je jasno da je stanje alarmantno. Neophodno je pomoći poljoprivredi, neophodno je da se odgovorni na svim nivoima uključe i da učine maksimalne napore da se spriječi dalje propadanje. Pokušavamo upozoriti odgovorne na situaciju, ako ne bude konkretne reakcije, mi idemo sigurno na upozorenja koja nisu bas popularna ali smo prinuđeni da idemo drugim putem, odnosno, sa blokadom puteva i sa svim ostalim zakonski dozvoljenim mjerama - zaključio je predsjednik Odbora Hećimović.

Priredio(la): Fena