TUZLARIJE - BILTEN TK

13.08.2014.
Vlada TK
Kategorisanje klizišta po prioritetima

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je tekst Sporazuma za izradu Elaborata o inžinjerskoj prospekciji klizišta na području TK. Sporazum će zaključiti Vlada TK i Rudarsko-geološko-građevinski fakulteta Univeziteta u Tuzli.

Tuzlarije


Zadatak koji proističe kao rezultat aktivnosti Sporazuma podijeljen po fazama. U prvoj fazi bit će utvrđen obim i stanje klizišta pojedinačno na svakoj općini kao i detekcija velikih i klizišta koja ugrožavaju živote ljudi i njihovu imovinu i infrastrukturu. U ovoj fazi predviđeno je utvrđivanje prioriteta za sanaciju klizišta po pojedinim općinama i njihovo kategorisanje po prioritetima za stabilizaciju.

Slijedi druga faza sa detaljnom inženjerskom prospekcijom odabranih klizišta za stabilizaciju. Studija uticajnih parametara na nestabilnost padina na Tuzlanskom kantonu i mogućnost preventivnih mjera predviđeni su u trećoj fazi.

Rok za izradu Elaborata i dostavljanje Vladi Kantona na upoznavanje i postupanje je do 40 dana od potpisivanja Sporazuma. Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli izradit će Elaborat bez naknade.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK