TUZLARIJE - BILTEN TK

12.08.2014.
Kantonalni operativni centar civilne zaštite
Izvještaj o aktuelnom stanju na području TK
Tuzlarije
Foto: Arhiva


Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, trenutno stanje u oblasti zaštite i je slijedeće:

Vodostaj:
Na brani HA Modrac u 07, 00 sati iznosio je 199, 72 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je niži za 26 cm. Ispust iznosi 60, 39 m3/s.

Stanje na putevima:
Na dionicama M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Babajići) i M-18 Tuzla-Bijeljina (u mjestu Seljublje), obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3, 5t. Zbog oštećenja mosta kod mjesta Peljave u prekidu je odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M-18 Tuzla-Bijeljina. Putnička vozila i manja teretna vozila koriste obilazni put preko Tobuta i Priboja. I dalje je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu R-458 Lopare-Gornja Tuzla u mjestu Veselinovac. M-4 Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

Kvalitet zraka za dan 11.08.2014. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Cerik.

Općina Gradačac
Nalazom Veterinarskog fakulteta Sarajevo od 11.08.2014. godine potvrđena je zaraza jednog grla stoke Brucelozom iz MZ Mionica – Centar.

Općina Gračanica
Rijeka Spreča vratila se u korito. U blizini korita u udubljenima i nižim dijelovima oko rijeke Spreče ostalo je oko 40 ha poljoprivrednog zemljišta pod vodom. Visina vodostaja rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovački most je 280 cm.

Općina Gračanica
Prijavljena su dva nova klizišta u MZ Miričina koja ugrožavaju 5 stambenih objekata. Prijavljeno je još i na desetine reaktiviranih starih klizišta koja ugrožavaju više stambenih objekata u Piskavici, Škahovici, Miričini, Rašljevoj, Lukavici i Orahovici.

Nalazom Veterinarskog fakulteta Sarajevo, potvrđen je pozitivan nalaz na brucelozu kod jednog grla stoke na području općine Gradačac, MZ Mionica – Centar.