TUZLARIJE - BILTEN TK

09.08.2014.
Operativni centar civilne zaštite TK
Izvještaj o aktuelnom stanju na području TK
Tuzlarije
Foto: Arhiva


Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, trenutno stanje u oblasti zaštite i je slijedeće:

Vodostaj:
Na brani HA Modrac u 07, 00 sati iznosio je 200, 43 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 06, 00 nivo je niži za 18 cm. Ispust iznosi 99, 01 m3/s.

Općina Doboj Istok
Na području općine Doboj Istok pod vodom je oko 450 Ha poljoprivrednog zemljišta. U toku dana biće obavljeni radovi na sanaciji korita lokalnih riječicaa i potoka, sanacija lokalnih puteva i mostova.

Općina Gračanica
Na području općine Gračanica još uvijek je pod vodom oko 450 Ha poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju. Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu most Karanovac jutros u 08 sati je iznosio 418 cm. Pod vodom je još uvijek i jedan dio industrijske zone i privrednih subjekata na područu općine. U toku noći iseljeno je 5 novih porodica uslijed djelovanja klizišta. Angažovana je mehanizacija na čišćenju vodotoka te na nužnoj sanaciji oštećenih putnih komunikacija. Angažovani su pripadnici PVJ Gračanica na pranju mulja i blata u privrednim subjektima iz kojih se voda povukla. Dom zdravlja Gračanica i Veterinarska stanica obavljaju poslove dezinfekcije a u funkciji je i spalionica za životinjske leševe FUCZ.

Općina Srebrenik
Nivo rijeke Tinje izmjeren na mjernoj letvi ispod Koprića mosta iznosi 1, 50 metara i niži je za 30 cm u odnosu na jučer.
U protekla 24sata profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik je imala 5 intervencija na crpanju vode u mjestima Špionica, Hrgovi i Srebreniku.
Prijavljeno je 80 novih klizišta u protekla 24 sata.
U protekla 24 sata Službe zaštite i spašavanja iz ruševina obezbijedile su prohodnost puteva za Seonu i Ljenobud uz ogranicenje brzine. Obezbijeđena je i prohodnost puteva prema Špionici Centar i naseljima Cerik i Tutnjevac.
Danas će se raditi na popravci i obezbjeđenju prohodnosti na mostovima preko rijeke Tinje u Potpeću, Tinji i Brezju, klizištu na lokalnim putevima u G.Moranjcima, G.Srebreniku, G.Hrgove na Ormanici te klizistima u Seoni i Dedićima.

Općina Živinice
Na području općine Živinice još uvijek je pod vodom oko 90 Ha poljoprivrednog zemljišta.

IVJ Đurđevik je u protekla 24 sata imala jednu intervenciju na gašenju požara na privatnom automobilu kod benzinske pumpe Energopetrol. Požar je lokalizovan i ugašen.