TUZLARIJE - BILTEN TK

08.08.2014.
Na području Tuzlanskog kantona
Broj klizišta raste iz sata u sat

TuzlarijeNa brani HA Modrac u 17, 00 sati vodostaj je iznosio je 200, 55 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.), vodostaj je u opadanju od 11 sati kada je iznosio 200, 60 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 116, 38 m3/s.

Od 05.08 do 08.08 palo je oko 136 l/m2 kiše.

Velika zabrinutost OSCZ na području TK je aktiviranje novih klizišta a njihov broj raste iz sata u sat.

Općina Tuzla

Dana 08.08.2014. godine evakuisana je 1 porodica sa 3 člana obitelji i smještena u Dom penzionera Tuzla.
Izmještena je i jedna porodica sa 6 članova i smještena u internacionalni kamp Kiseljak.
Na izvođenju radova na hitnim mjerama sanacije terena na području općine Tuzla povrijeđena su 2 uposlenika općine Tuzla, jedan teži prelom noge a drugi sa lakšim povredama.

Aktivirano je oko 67 klizišta.

Općina Čelić

Voda se sa poplavljenog područja povukla u korito. Od ukupno 250 objekata zahvaćenih poplavama izvršena je evakuacija oko 110 osoba koji se nalaze kod rodbine i prijatelja. Oštećeno je 7 mostova. Veliki broj lokalnih puteva je oštećen. Uslijed plavljenja izvorišta pitke vode lokalni vodovodi ne vrše distribuciju pitke vode osim sa nedavno postavljenog filternog postrojenja.



Općina Gračanica

Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta u 17, 00 sati je 431 cm, nivo je u opadanju posljednjih 6 sati -8 cm. Trenutno je oko 400 ha poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju pod vodom.

Općina Doboj Istok

U poplavama oštećeno je preko 50 mostova na lokalnim vodotocima, dva mosta u Doboj Istoku na magistralnom putu M 4 su oštećena. Pod vodom je i oko 500 ha poljoprivrednog zemljišta. Nanovo zasijani usjevi su potpuno uništeni. Magistralni put M 4 Tuzla – Doboj u mjestu Stanić Rijeka je pušten u promet. U odbrani od poplava angažovana je sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo.


Općina Kalesija

Još uvjek je zatvoren lokalni put Kalesija-Gojčin ispod nadvožnjaka, zbog visine vodenog stuba 1 m. Saobraćaj je preusmejren alternativnim pravcem.

U prekidu su i lokalni putevi:
- Dubnica-Hrasno Gornje,
- Dedajići – Hidani
- Babina Luka – Vis
- Kundakovići – Njive
- Kikači – Požarnica
- Horozovina Paraći
- Zelena Kosa - Mahmutovići

Ukupan broj prijavljenih klizišta do 08.08.2014. godine iznosio je 845 klizišta i poslednjih dana 8 novih.

Općina Lukavac

Poplavama su uništena 2 mosta u Gnojnici. Poplavama je uništen put prema deponiji tako da je otežan odvoz smeća. Prijavljena su dva nova klizišta.

Općina Srebrenik

Nivo rijeke Tinje izmjeren na mjernoj letvi ispod Koprića mosta u 17 sati iznosi 166 cm i
u opadanju je u poslednjih 6 sati za -3 cm.
Prijavljeno je 55 klizišta.
U potpunosti je prekinut saobraćaj za Seonu, kroz naselje Dedići, put za Crveno Brdo i Memiće u naselju Jasenica je u prekidu, most za Ljenobud je skoro neupotrebljiv a istim se služe i stanovnici naselja Duboki Potok 3 i Bjelave. Prekinuta je i putna komunikacija za Gornji Srebrenik i to na dva mjesta. U MZ Podpeć u naselju Karaula je takođe prekinuta putna komunikacija za Pušine i dio naselja Polja.


Općina Živinice

Rijeka Spreča se izlila iz korita kompletnom dužinom i pod vodom se nalazi oko 100 ha, poljoprivrednog zemljišta.