TUZLARIJE - BILTEN TK

07.08.2014.
Kantonalni operativni centar civilne zaštite
Izvještaj o aktuelnom stanju na području TK
Tuzlarije


Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku poslednja 24 sata bilo je slijedeće:

Hidrometeorološki podaci (HMS Bukovčić Tuzla)
Temperatura: 18°C
Vlažnost: 96 %
Pritisak: 978 hPa
Količina padavina: 11I/m2

Vodostaj na brani HA Modrac
Na brani HA Modrac u 07:00 sati iznosio je 200, 557 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07:00 nivo je viši za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 119, 6 m3/s.

Općina Lukavac
PVJ Lukavac je u protekla 24 sata imala crpanje vode u naseljima Bistarac, Hrvati te centra grada i iz objekta JU Dom Kulture. Voda se povukla iz centra grada ali su ostali talozi blata i mulja.

Općina Srebrenik
Na području općine Srebrenik svi vodotoci se nalaze u fazi opadanja. Visina vodostaja rijeke Tinje na mjernom mjestu Koprića most jutros u 06, 20 sati iznosila je 270 cm. Magistralni put Tuzla – Orašje je prohodan. I dalje je odsječeno oko 300 domaćinstava u MZ Seona zbog prekida lokalne komunikacije prema ovom naselju.
VJ Srebrenik je u toku jučerašnjeg dana evakuisala 22 osobe iz naselja MZ Špionica, ul 16. muslimanske brigade i naselja Jošaci Luka a imali su i crpanje vode iz stambenih objekata u ul. Zlatnih ljiljana, Maršala Tita i naselja Bjelave.

Općina Gračanica
Uslijed plavljenja trafo stanice cijeli grad je bez struje. Nivo rijeke Spreče od jutros stagnira. Vodostaj na mjernom mjestu Karanovac u 07, 00 bio je 550 cm. Svi lokalni vodotoci su u povlačenju. U toku noći prijavljen je veći broj klizišta. Izvršena je evakuacija tri porodice sa 11 članova u MZ Rašljeva. Trenutno je oko 550 Ha poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju pod vodom. Magistralni put M – 4 Tuzla – Doboj je prohodan.



Općina Tuzla
Na području općine Tuzla, u protekla 24 sata, prijavljeno je pokretanje 37 klizišta i plavljenje 93 objekta. Izvrešena evakuacija dvije porodice sa ukupno 11 članova.
PVJ Tuzla je imala 11 intervencija na crpljenju vode iz poplavljenih podrumskih i stambenih prostorija i dvije intervencije na gašenju požara na kombiju na Brčanskoj Malti i zapaljene el. instalacije u firmi Remont montaža. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Doboj Istok
U protekla 24 sata uslijed velikih kišnih padavina došlo je do izlijevanja svih lokalinih vodotoka. Preko 200 stambenih objekata, oštećeno je preko 50 mostova na lokalnim vodotocima a veći dio lokalne putne infrastrukture je pod vodom. Magistralni put M 4 Tuzla – Doboj u mjestu Stanić Rijeka je u prekidu. Također dva mosta u Doboj Istoku na magistralnom putu M 4 su oštećena tako da je upitna prohodnost i nakon povlačenja vode. Pod vodom je i oko 600 Ha poljoprivrednog zemljišta. Nanovo zasijani usjevi su potpuno uništeni. Telefonski saobraćaj je u prekidu što dodatno otežava rukovođenje akicjama zaštite i spašavanja. Snabdijevanje električnom energijom je zadovoljavajuće. U odbrani od poplava angažovana je sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo.
Ovim putem obavještavamo građane da je radi oštećenja magistralnog puta M – 4 Tuzla – Doboj u naselju Stanić Rijeka saobraćaj u potpunosti obustavljen.

Općina Banovići
Na području općine Banovići, u protekla 24 sata prijavljeno je pokretanje 15 novih klizišta u naseljima Pribitkovići i Brezovača. Poplavljeno je oko 50 stambenih objekata. Nekoliko mostova na lokalnim vodotocima je uništeno. Putna komunikacija Banovići – Ribnica je na više mjesta oštećena klizištima i odronima pa se saobraća otežano jednom trakom.

Općina Gradačac
Stanje na području općine Gradačac se polako normalizuje. Voda se vraća u svoja korita. Lokalni put Kerep – Međiđa te regionalni putevi Kerep – Zelinja i Gradačac – Ormanica prohodni su jednom trakom.

Općina Čelić
U toku noći došlo je do izlijevanja Čelićke rijeke u centru grada. Oko 50 stambenih objekata je bilo poplavaljeno. Voda se sa poplavljenog područja povukla u korito. Ukupno je oko 250 objekata zahvaćeno poplavama. Iz 40 objekata je izvršena evakuacija oko 110 osoba. Oštećeno je 7 mostova. Veliki broj lokalnih puteva je oštećen. Uslijed plavljenja izvorišta pitke vode lokalni vodovodi ne vrše distribuciju pitke vode osim sa nedavno postavljenog filternog postrojenja. Snabdijevanje grada električnom energijom je zadovoljavajuće. U prekidu su pojedina prigradska naselja

Općina Kladanj
Vodotoci na području općine Kladanj u fazi opadanja.

Općina Kalesija
U toku noći nije bilo prijava o prirodnim nesrećama. Vodostaj rijeke Spreče je u opadanju i trenutno je oko 240 cm.

Općina Sapna
Svi vodotoci na području općine Sapna su u svojim koritima i trenutno nema prijava za klizišta.

Općina Teočak
U toku noći na području općine Teočak prijavljena su dva nova klizišta i to u MZ Centar naselje Prisoje i u MZ Bilalići. Prijavljeno je i plavljenje četiri stambena objekta. U prekidu je lokalni put Sniješnica – Centar preko Rudina. Koristi se alternativni pravac.

Općina Živinice
IVJ Đurđevik je u protekla 24 sata imala 5 intervencija na crpljenju vode iz privatnih stambenih objekata (kuće) i privrednog subjekta (drvno prerađivačka firma Renesansa) u naselju Ciljuge.