TUZLARIJE - BILTEN TK

17.08.2014.
Vlada TK
Podrška ruralnom razvoju

Vlada TK usvojila je Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2014. godini. Programom se određuje visina sredstava za pojedine modele novčanih podrški, kriteriji za ostvarivanje prava na novčanu podršku i plan raspodjele sredstava po oblastima i vrstama novčanih podrški.

Sredstva su utvrđena u Budžetu TK za 2014. godinu, kao podrška primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u ukupnom iznosu od 3.748.216, 00 KM. Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona propisano je da se sredstva za novčanu podršku u poljoprivredi obezbjeđuju u budžetu Tuzlanskog kantona za svaku kalendarsku godinu.

Iznos tih sredstava ne može biti manji od 3, 5 % vrijednosti poreskih prihoda godišnjeg budžeta Kantona. Prema Zakonu o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju TK visina sredstava za pojedine modele novčanih podrški, kriteriji za njihovo ostvarivanje sa planom raspodjele sredstava po oblastima i vrstama novčanih podrški određuje se Programom.

Dokumentom su određeni opći kriteriji koje moraju ispuniti fizička i pravna lica da bi ostvarila pravo na novčanu podršku. Programom je predviđeno da će korisnicima koji imaju registrovan obrt biti obračunat 20 % veći iznos novčane podrške po jedinici mjere u odnosu na visinu novčane podrške planiranu ovim Programom u okviru modela podrške proizvodnji za animalnu i biljnu proizvodnju.

Također su Programom planirana i sredstva u iznosu od 630.198, 41 KM za realizaciju neisplaćenih podrški iz 2013. godine. Programom su planirana i sredstva rezerve, za realizaciju neplaniranih izdataka u toku budžetske godine.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK