TUZLARIJE - BILTEN TK

20.08.2014.
Vlada TK
Podrška povratku prognanih lica

TuzlarijeVlada TK donijela je Odluku o utvrđivanju programa, uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu sa pozicije «Podrška povratku prognanih lica». Za pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima predviđeno je 11.000, 00 KM dok će za projekte održivog povratka biti odvojeno 310.000, 00 KM.


Sredstva predviđena za pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potrebe zahitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima dodjeljivat će se općinama za rješavanje problema u zonama povratka i kolektivnim naseljima gdje borave raseljena lica. Uslovi za dodjelu sredstava su
da se radi o mjesnim zajednicama, odnosno naseljima u kojima žive povratnici,
te da je riječ o kolektivnim naseljima u kojima je potrebna intervencija na infrastrukturnim objektima i objektima kolektivog stanovanja.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povrataka će odlukom definisati visinu visinu finansijskih sredstava po zahtijevu općine/mjesne zajednice za ove namjene.
Uz zahtjev je obavezno dostaviti sljedeću prateću dokumentaciju i obliku pismenog zahtjeva Mjesne zajednice ili naselja upućen općini ili zahtjev Općine u ime MZ, saglasnost općine po podnesenom zahtjevu kao i dokaz izdat od općine da se radi o povratničkom naselju ili kolektivnom centru. Ministarstvo će odrediti visinu finansijskih sredstava na osnovu dostavljene dokumentacije.

Od iznosa od 310.000, 00 KM predviđenog za «Projekte održivog povratka» kao pomoć povratnicima za realizaciju samostalnog projekta bit će podijeljeno do 7.000, 00 KM po pojedincu za područje Tuzlanskog kantona i opštinama u Republici Srpskoj. Riječ je o opštinama Bijeljina, Bratunac, Doboj, Lopare,
Modriča, Milići, Osmaci, Srebrenica, Ugljevik, Vukosavlje, Vlasenica, Zvornik i Šekovići.

Odabir korisnika vršit će Ministarstvo putem javnog poziva, po općim i posebnim kriterijima. Opći kriteriji predviđaju da se radi o povratniku,
da je priložio projektnu ideju kao i da do sada nije primio pomoć na ime održivog povratka i građevinski materijal za izgradnju gospodarskog objekta od strane Ministarstva.

Posebni kriteriji na osnovu kojih se vrši bodovanje podnesenih zahtjeva, utvrdit će se Pravilnikom o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za odabir korisnika donacija u finansijskim sredstvima na ime održivog povratka koji će nakon donošenja ove Odluke donijeti Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a. Najviše pet korisnika po jednoj opštini mogu dobiti finansijska sredstva. Ministarstvo će potpisati pojedinačne ugovore s odabranim korisnicima a sredstva će biti doznačena na lični transakcijski račun u skladu sa likvidnošću budžeta.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK