TUZLARIJE - BILTEN TK

21.08.2014.
Nikšić s predstavnicima Vlade TK o štetama nakon poplava
Federalni premijer Nermin Nikšić danas je u okviru radne posjete Tuzli i Tuzlanskom kantonu, posjetio Kantonalnu vladu gdje je održao sastanak s premijerom Vlade TK Bahrijom Umihanićem, ministrom finansija Miralemom Nuhanovićem, ministrom industrije, energetike i rudarstva Mulagom Fejzićem, ministricom za rad i socijalnu politiku Melihom Bijedić i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Samidom Šarcem.

Tuzlarije


Na sastanku je razgovarano o štetama na području TK izazavanim prirodnim nesrećama u maju i augustu te o zahtjevu koji je Vlada TK uputila premijeru FBiH.

-Informisali smo federalnog premijera o razmjeri štete koje su procijenjene na 519.000.000 KM a augustovske na 120.000.000 KM u TK. Premijera smo također upoznali o donošenju tri odluke kojima smo dodijelili sredstva u iznosu od 1.300.000 KM, zatim sredstva koja smo dobili od federalne vlade u iznosu od 1.350.000 KM. Treća odluka odnosi se na kriterije za raspodjelu sredstava koja će biti uplaćena od strane zaposlenika TK u fond za sanaciju šteta u TK – kazao je Umihanić.

Tuzlarije


Bilo je riječi i o pomoći privrednim subjektima zahvaćenim prirodnim nesrećama u TK.

Nikšić je Umihanića izvijestio da Federalna vlada djeluje kroz dva oblika, jedan preko Razvojne banke kroz reprogram kredita i stvaranja povoljne kreditne linije i preko Federalnog zavoda za zapošljavanje u cilju očuvanja radnih mjesta kroz nekoliko programa.

Vlada TK je također dobila obećanje da će poljoprivrednim proizvođačima biti isplaćeni poticaji u iznosu od 1.900.000 KM.

Premijer FBiH je podsjetio da je Federalna vlada nakon dva mjeseca kroz parlament uspjela osigurati da se donesu tri zakona kojima se uređuje oblast pomoći ljudima i područjima nastradalim u prirodnim nesrećama – zakon o formiranju fonda, zakon o prikupljanju finansijske pomoći, te zakon o dodjeli zemljišta.

Na sastanku je konstatirano da su općine s područja Tuzlanskog kantona na osnovu štete koja ih je zatekla od Vlade FBiH dobile finansijsku injekciju.

- Međusobno smo se informisali o mogućnostima koje predstoje a tiču se zajma Svjetske banke prema lokalnim zajednicama na koji općine imaju priliku da apliciraju i da ostvare značajna, veoma povoljna sredstva sa dugim grejs periodom i niskom kamatnom stopom. Razgovarali smo o mogućnosti aplikacije Vlade TK na sredstva MMF koja su rebalansom budžeta u iznosu od 40.000.000 KM predviđena za pomoć, odnosno kreditiranje kantona zbog pada javnih priroda usljed stanja prirodne nesreće, gdje 6.900.000 KM otpada na TK – izvijestio je Nikšić.

On je rekao da Vlada FBiH nastavlja s pritiskom prema menadžmentima Razvojne banke da prate i kreditiraju velike privredne subjekti koji imaju velik broj radnika pri čemu ne treba zanemariti obavezu, ni činjenicu da je menadžment Razvojne banke taj koji treba da vodi računa o plasiranim kreditima.

Priredio(la): Fena