TUZLARIJE - BILTEN TK

20.06.2008.
Vlada Tuzlanskog kantona
Utvrđen Nacrt Zakona o osnivanju JU Zavod za socijalnu zaštitu Tuzlanskog kantona


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je utvrdila Nacrt Zakona o osnivanju Javne ustanove Zavod za socijalnu zaštitu Tuzlanskog kantona.
Osnivanje ovog Zavoda predviđeno je kantonalnim Zakonom o socijalnoj zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

Osnivanjem Zavoda za socijalnu zaštitu Tuzlanskog kantona želi se unaprijediti ova oblast. Prema utvrđenom Nacrtu Zavod bi između ostalog donosio godišnje, kratkoročne i dugogoročne planove rada i finansijske planove za funkcionisanje sistema socijalne zaštite, pratio i obezbjeđivao sprovođenje utvrđene politike i mjera te neposredno obezbjeđivao sredstva socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, utvrđivao mrežu ustanova socijalne zaštite, finansirao rad ustanova i socijalnu pomoć i naknade u ovoj oblasti, brinuo se o obezbjeđenju neophodnih uslova za rad u centrima za socijalni rad i drugim ustanovama koje djeluju u ovoj oblasti.
Nacrtom je predviđeno da se sredstva za početak rada Zavoda odnosno za obavljanje djelatnosti Zavoda u najvećoj mjeri obezbjeđuju u Budžetu kantona.

Priredio(la): S.M.