TUZLARIJE - BILTEN TK

04.09.2014.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite
Nova klizišta na području Kalesije i Sapne
Tuzlarije
Foto: Arhiva


Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, trenutno stanje u oblasti zaštite i je slijedeće:
Hidrometeorološki podatci (HMS Bukovčić Tuzla)
Temperatura: 17°C
Vlažnost: 96%
Pritisak: 977 hPa
Količina padavina: 21 l/m2

Vodostaj:
Na brani HA Modrac u 07, 00 sati iznosio je 199, 03 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je viši za 17 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 44, 0 m3/s.

Kvalitet zraka za dan 03.09.2014. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bektići, Cerik i Bukinje.

Stanje na putevima:
Na dionicama M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Babajići) i M-18 Tuzla-Bijeljina (u mjestu Seljublje), obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3, 5t. M-4 Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. R – 456 Šibošnica – Previle (Donji Humci-Gornji Humci), zbog izvođenja radova na sanaciji klizišta, saobraća se jednom trakom.

Na području općine Kalesija prijavljeno je 6 novih klizišta u MZ Hrasno, MZ Kikači i MZ Tojšići. Prijavljeno je jedno iseljavanje četvoročlane porodice iz stambenog objekta ugroženog klizištem u MZ Kikači. Također, na području općine Sapna došlo je do aktiviranja starog klizišta koje je presjeklo lokalnu putnu komunikaciju Sapna – Baljkovica. Ekipa OSCZ Sapna je izašla na teren i u toku dana će pokušati osposobiti putnu komunikaciju za saobraćaj.

Uslijed obilnih padavina proteklih dana došlo je do plavljenja oko 30 Ha poljoprivrednog zemljišta na području općine Gračanica i to u MZ Orahovica i Stjepan Polje. Nivo rijeke Spreče jutros u 07, 00 sati iznosio je 340 cm.
Na području općine Doboj Istok došlo je do izlijevanja rijeke Spreče i plavljenja oko 50 Ha poljoprivrednog zemljišta. Lokalni vodotok u MZ Mala Brijesnica oštetio je mosto koji vodi do individulanih stambenih objekata i srušio potporni zid.