TUZLARIJE - BILTEN TK

20.06.2008.
Povećan broj krivičnih djela iz oblasti narkomanije

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Nacrt Program prevencije bolesti ovisnosti na području Tuzlanskog kantona. Program je pripremio Tim koji su činili stručnjaci iz ministarstava rada i socijalne politike, unutrašnjih poslova, pravosuđa i uprave, zdravstva i obrazovanja, nauke, kulture i sporta, odnosno Koordinacioni tim koji je Vlada Kantona formirala u julu 2007. godine, a u koji su imenovani resorni ministri.
Nažalost u BiH nema precizne statistike o broju ovisnika.

Kada je u pitanju broj krivičnih djela iz oblasti narkomanije u Tuzlanskom kantonu prema podacima MUP-a TK u 2007. godini broj izvještaja o krivičnom djelu u ovoj oblasti je povećan u odnosu na 2006. godinu. U 2006. godini bilo je 90 izvještaja, a u 2007. godini 103.
Povećan je i broj lica obuhvaćenih krivičnim prijavama iz oblasti narkomanije.
U 2006. godini broj ovih lica bio je 108, a u 2007. godini 125.
Najznačajnijim uzrokom porasta ovisnosti o drogama u BiH stručnjaci smatraju socijalne faktore.
Glavni ciljevi Programa prevencije bolesti ovisnosi na području Tuzlanskog kantona koji je danas usvojila Vlada Kantona su:
unapređenje i poboljšanje općeg zdravlja stanovnika Tuzlanskog kantona, kontinuirana prevencija ovisnosti i smanjenje obima problema narkomanije uz multidisciplinarni pristup.

U Akcionom planu preventivnog djelovanja u periodu 2008-2012. godina kao glavni nosioci ovog Programa navedeni su porodica i lokalna zajednica, uz posebnu razradu uloge zdravstvenog sistema, obrazovnog sistema i nevladinog sektora u prevenciji ovisnosti, te
Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u dijelu borbe protiv ovisnosti.
Većina predloženh aktivnosti bazirana je na edukaciji i koordiniranom medijskom i općenito javnom djelovanju u cilju prevencije.

Koordinacioni tim predložio je i osnivanje JU Zavod za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti do kraja 2009. godine.
S obzirom na to da su među nosiocima aktivnosti previđenih Akcionim planom predviđene i kantonalne i općinske institucije i da je u budžetima na svim nivoima neophodno planirati sredstva za provođenje Program zaključeno je da se uz Nacrt Programa prevencije bolesti ovisnosti na području Tuzlanskog kantona pripremi i prijedlog javne rasprave.
Takav tekst će biti upućen Skupštini Tuzlanskog kantona, nakon čega bi Nacrt bio upućen i svim općinskim vijećima na razmatranje.

Priredio(la): S.M.