TUZLARIJE - BILTEN TK

18.09.2014.
Ostale odluke donesene na zadnjoj sjednici Vlade TK
Svi koji su položili prijemne ispite mogu se upisati na fakultete

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o poništavanju oglasa za imenovanje kandidata za upražnjenu poziciju predsjednika i članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom i raspisivanju ponovnog oglasa i utvrđivanju teksta oglasa. Radi se o Tvornici transportnih uređaja d.d. Tuzla, Fabrici obuće „Aida“ d.d. Tuzla i privrednom društvu „Rudnici nemetala Kladanj“ d.o.o.Kladanj.


Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na izmjene Odluke o broju studenata za upis u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli te utvrđivanju visine školarine i participacije u troškovima studija u akademskoj 2014/2015. godini. Nakon provođenja Konkursa za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na fakultete/akademiju JU Univerziteta u Tuzli u drugom upisnom roku, ukupno 122 kandidata su položila prijemni ispit ali nisu stekli uslov za upis jer prema rang-listama su rangirani preko broja prvobitno planiranog za upis u skladu sa Odlukum Senata Univerziteta na koju je Vlada TK prethodno dala saglasanost. Ovom saglasnošću omogućeno je da se na fakultete Univerziteta upišu i ovi studenti.


Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na tekst Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javnog preduzeća „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj sa obrazloženjem, koji se odnosi na obavljanje poslova i finansiranje troškova čuvarske službe u državnim šumama, stručnih poslova gospodarenja privatnim šumama. Vlada je ovlastila Ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK i direktoru Kantonalne uprave za šumarstvo da potpišu Sporazum.


Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 3.000, 00 KM Ekološkom savezu Tuzlanskog kantona “EKO-ZELENI” Tuzla, za organiziranje manifestacije Međunarodni dan planina.


Vlada Tuzlanskog kantona izmijenila je i dopunila Program rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice „Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava“. Također donesena je i Odluka kojom se pokreće otvoreni postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na sanaciji administrativno – poslovne zgrade TTU, ukupne površine 2859, 76 m˛.

Cilj je dovođenje objekta u funkciju i obezbijeđivanje preduslova za obavljanje osnovne djelatnosti organa uprave, koji bi u objekat bili smješteni.


Vlada je zaključkom zadužila Ministarstvo finansija TK da u roku od 15 dana sagleda osnove i mogućnosti za izradu Zakona o plaćama u organima vlasti na nivou Tuzlanskog kantona, te tekst nacrta navedenog Zakona dostavi Vladi Kantona na razmatranje.


Zaključkom je Vlada Tuzlanskog kantona pokrenula postupak Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu. Ministarstvo finansija je zaduženo da između ostalog u Izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu planira sredstava kreditnog zaduženja Tuzlanskog kantona u iznosu od 6.794.000, 00 KM iz sredstava dodatnog finansiranja po IV Stand by aramžamanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, te sredstva po Sporazumu o načinu izmirenja duga u iznosu od 390.595, 84 KM, a u vezi sa presudama Općinskog i Kantonalnog suda Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Ovim izmjenama trenutno nepopunjena radna pozicija „stručni savjetnik za obrazovanje“, promijenjena je način da se ista sistematizuje kao radna pozicija „stručni saradnik za predškolsko i osnovno obrazovanje“, što je u skladu sa politikom ušteda koje provodi Vlada Tuzlanskog kantona.

Istovremeno novosistematizovana radna pozicija odgovara potrebama Ministarstva i zatvara obim poslova koji su neophodni za normalno funkcionisanje Ministarstva.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK