TUZLARIJE - BILTEN TK

22.06.2008.
Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbjeglica
Posjeta izbjegličkom naselju Mihatovići


Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbjeglica, predsjednik Kluba Bošnjaka Skupštine TK Salko Bukvarević i poslanik u NSRS–a posjetili su izbjegličko naselje Mihatovići kod Tuzle.



Prilikom posjete Salkić i Bukvarević razgovarali su sa mještanima, a učenici prvog razreda Behrambegove medrese Adisi Salkić dodjelili su jednogodišnju stipendiju, koju je obezbijedio OO SDA Tuzla.

- Adisa je prošle godine bila učenik generacije u osnovnoj školi „Podrinje“ u Mihatovićima i na prijedlog direktora nju smo izabrali za ovu stipendiju, jer se radi o uzornom učeniku i osobi- kazao je Bukvarević.



Stanovnici Mihatovića imaju veliki problem sa divljim deponijama, a prilikom jučerašnje posjete Bukvarević i Salkić, obećali su im kako će od JKP „Komunalac“ tražiti postavljenje većeg broja kontejnera u ovom naselju .U Mihatovićima živi oko 800 prognanika u 296 domaćinstava .

Ovom prilikom još jednim je istaknuta neophodnost održivost humanog povratka raseljenih i izbjeglih osoba, koje zbog svojih specifičnih problema imaju neizvjesne sudbine. Još uvijek su otvorena brojna pitanja sa kojim sa suočava izbjeglička populacija kao i bosanskohercegovačka dijaspora, a koja se u procesu stabilizacije i pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj zajednici moraju riješiti.

Inače UNHCR je objavio alarmantne podatke da je broj izbjeglica i interno raseljenih osoba širom svijeta u porastu drugu godinu zaredom.

Služba za odnose sa javnostima OO SDA Tuzla

Priredio(la): V.K.