TUZLARIJE - BILTEN TK

27.09.2014.
21. Kantonalno takmičenje ekipa Crvenog križa
Mladi pokazali vještine pružanja prve pomoći
U povodu obilježavanja Nedjelje Crvenog križa, danas je u Tuzli održano 21. Kantonalno takmičenje ekipa Crvenog križa u pružanju prve pomoći.

Ovo tradicionalno takmičenje okupilo je oko 200 učesnika, a u takmičarskom dijelu učestvovalo je 12 ekipa iz srednjih i osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Tuzlarije


- Danas su se na tri poligona takmičile ekipe podmladka i omladine. Na jednom poligonu mladi su pokazali vještine u kardiopulmonalnoj reanimaciji na bebi i odraslom čovjeku. Ostali poligoni su takozvani poligoni iznenađenja gdje su ekipe morale prepoznati povrede i sanirati ih u roku od deset minuta - rekao je za Tuzlarije doktor Almir Jagodić, volonter Crvenog križa opštine Živinice.

U kategoriji „Omladina“ prvo mjesto je osvojila ekipa „Telemark“ Banovići, drugo mjesto pripalo je ekipi Srednje medicinske škole iz Tuzle, dok je trećenagrađena ekipa Gimnazije „Meša Selimović“ iz Tuzle.

Kada je u pitanju kategorija „Podmladak“, prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Banovići“, drugo mjesto OŠ „Pazar“ Tuzla i treće OŠ Edhem Mulabdić iz Gračanice.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Osim omladinaca učešće na takmičenju je uzelo i oko 30 mladih volontera koji su učestvovali u logističkoj organizaciji takmičenja, potom 25 sudija, 10 markiranata i četiri šminkera, kao i 12 instruktora prve pomoći koji su učestvovali u pripremama ekipa za takmičenje. Pomoć pri organizaciji takmičenja pružila je Civilna zaštita Tuzla.

S.P.