TUZLARIJE - BILTEN TK

11.10.2014.
Vlada TK
Predstoji izrada strateške platforme

Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o napretku u izradi Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2016-2020. godina. Proces izrade Strategije, navodi se u dokumentu, teče planiranom dinamikom, uz manja odstupanja.

Izrada nacrta socio-ekonomske analize kasnila je zbog obimnosti procesa prikupljanja podataka i brojnosti uključenih aktera, ali i zbog odvijanja samog procesa u vrijeme godišnjih odmora. U skladu sa mogućnostima planirano je da se naredne aktivnosti realizuju ubrzanom dinamikom kako bi proces izrade Strategije tekao prema dinamici utvrđenoj Akcionim planom izrade Strategije razvoja Tuzlanskog kantona i jačanja funkcije upravljanja razvojem.

Vlada TK je usvajanjem potrebnih dokumenata u maju 2014. godine zvanično započela sa procesom izrade integrirane Strategije razvoja Kantona za period 2016-2020. godina. Uspostavljena su tijela za planiranje kao što je Kantonalni odbor za razvoj, Partnerska grupa za razvoj i Kolegij načelnika, koji su uključeni u proces izrade Strategije razvoja. Pored uspostavljenih tijela za planiranje na nivou Kantona, konkretan rezultat rada je izrađeni prvi nacrt Socio-ekonomske analize za Tuzlanski kanton, koji će biti osnova za dalje aktivnosti. Naredne aktivnosti obuhvataju izradu strateške platforme i prezentaciju organu izvršne vlasti TK, programiranje, trogodišnje operativno planiranje i proces usvajanja Strategije razvoja uz paralelan proces konsultacija sa relevantnim akterima.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK