TUZLARIJE - BILTEN TK

09.10.2014.
Vlada TK
Svijetla budućnost pred Tvornicom transportnih uređaja


Povodom novih, nedavno dogovorenih poslova, kao i uspješno realiziranih poslova u proteklom periodu premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić su posjetili danas Tvornicu transportnih uređaja u Tuzli (TTU).

Tuzlarije


U društvu sa direktorom Abdulahom Đulovićem i glavnim inžinjerom u proizvodnji Avdijom Muratovićem, Premijer i Ministar su obišli proizvodne pogone i uvjerili se u količinu, ali i kvalitet poslova koji radnici izvršavaju.

Direktor Muratović, ali i svi radnici nisu krili zadovoljstvo ovom posjetom. „TTU radi i mi nesumnjivo idemo ka nekim boljim vremenima. Iz dana u dan dobivamo sve više poslova. Nedavno smo imali posjetu jedne firme iz Njemačke, sklapamo ugovore o održavanju mašina i postrojenja sa firmama iz Poljske i Češke, tako da ćemo do kraja ove godine imati mnogo više posla nego što smo očekivali“ rekao je direktor Đulović ističući da je u TTU-u trenutno uposleno 310 radnika koji primaju uredno svoje zarađene plate.

Tuzlarije


Tvornica transportnih uređaja je već započela pripreme i bit će prva firma koja će iskoristiti pruženu priliku i ući u postupak finansijske konsolidacije. „Kroz finansijsku konsolidaciju mi vidimo rasterećenje ove firme, odnosno njeno ozdravljenje i budućeg nosioca razvoja metalske industrije na našem kantonu“ istakao je Đulović.

Današnjoj posjeti prisustvovali su i predstavnici sindikata Tvornice. Prema njihovim riječima TTU je u proteklom periodu dobio direktora kakvog je godinama tražio. „TTU danas ima Direktora koji je pronašao i ugovorio puno posla, imamo redovne plate, uređenu fabriku. Nama je dobro dok radimo ovdje, bit će nam loše onda kad izadjemo na cestu“ rekao je predsjednik Sindikata TTU Terzić Mehmed i dodao da je spas fabrike u njenom radu, realizaciji dogovorenih i dobivanju novih poslova.

Posla u TTU ima i Vlada će nastojati da sa Upravom i Nadzornim odborom ove kapacitete popuni i da dogovori određene poslove za iduću godinu, stav je ministra Fejzića.
Nakon što je obišao proizvodne pogone i kratko razgovarao sa radnicima, premijer Umihanić bio je vidno zadovoljan. „Vidjeli smo da ljudi ovdje rade sa elenom i entuzijazmom i to nas stvarno raduje. Vlada i resorno ministarstvo su od marta mjeseca poduzeli niz aktivnosti na pronalaženju posla za TTU, prije svega u domaćim firmama. Dosta truda je uloženo i u imenovanje direktora i uprave koja zajedno sa Sindikatom bilježi postignuća i iskreno se nadamo da će se ovaj trend zadržati i unaprijediti“ rekao je Umihanić.
Uz danas prikazani trud i zalaganje kako uprave, tako i svih radnika, kroz proces finansijske konsolidacije ova firma može doći do potpunog ozdravljenja, a onda i otvaranja novih radnih mjesta, povećanja plaća i ukupnog standarda svih uposlenika.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK