TUZLARIJE - BILTEN TK

14.10.2014.
Razgovor o spremnosti na postupak konsolidacije
Sastanak direktora i predsjednika Nadzornih odbora javnih preduzeća i privrednih društava iz nadležnosti Tuzlanskog kantona, povjerilaca i drugih preduzeća pokazao je koliki je interes i koje su nepoznanice za ulazak u proces finansijske konsolidacije.

Tuzlarije


Riječ je o sastanku koji je organizovao premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić kako bi se analizirale dosadašnje aktivnosti na primjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine i definisale neophodne aktivnosti na ubrzanju izrade potrebne dokumentacije za podnošenje zahtjeva za odobravanje programa finansijskog oporavka.

Predmet Zakona o finansijskoj konsolidaciji FBIH su, uzmeđu ostalog, doprinosi po osnovi zdravstvenog osiguranja, te po osnovi nezaposlenosti. Započinjanjem procesa finansijske konsolidacije privrednih društava, koji ne može biti duži od tri godine, stvaraju se preduslovi da privredno društvo učestvuje u postupcima javnog nadmetanja putem tendera za obavljenje radova i usluga na tržištu, realizaciju kreditnih sredstava, rješavanje problema dugovanja po osnovu neplaćenih doprinosa za veći broj radnika kojima nisu uplaćeni doprinosi, otklanjanje opasnosti od pokretanja stečajnog ili likvidacionog postupka.

Finansijska konsolidacija bila bi rješenje firmama poput TTU-a, Livnice čelika i Aide, istakao je premijer Umihanić ovom prilikom, jer ova preduzeća imaju tehnološke i tržišne kapacitete i sopstvenu radnu snagu.

Tuzlarije


Neophodno je da u ovom procesu zainteresovani privredni subjekti, bilo da se radi o privatnom ili državnom kapitalu, pripreme elaborat kojim će se dokazati ekonomska opravdanost finansijske konsolidacije, a zatim i ostalu dokumentaciju, rečeno je na današnjem sastanku. Federalni Zakon stupio je na snagu u julu a rok za prijavu privrednih subjekata 10. decembar.

Svi privredni subjekti, bez obzira na vlasničku strukturu kapitala, opterećeni poreskim i drugim dugovanjima i obavezama za doprinose sada imaju priliku da, kroz proces finanisijske konsolidacije, omogućen Zakonom o finansijskoj konsolidaciji FBiH, izvrše deblokadu računa, sporazumno usaglase načine otplate svih potraživanja i krenu u put poslovnog ozdravljenja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK