TUZLARIJE - BILTEN TK

24.10.2014.
Vlada TK
Traženje rješenja za Livnicu čelika d.o.o. Tuzla

Sastanak premijera Tuzlanskog kantona Bahrije Umihanića i ministra industrije, energije i rudarstva TK Mulage Fejzića sa predstavnicima uprave i krovnog i sindikata Livnice čelika d.o.o. Tuzla protekao je u traženju rješenja za probleme ovog privrednog društva. Sastanku su, pored predstavnika Vlade TK, prisustvovali i potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Sinan Husić, predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić, predsjednik Nadzornog odbora Livnice čelika d.o.o Tuzla Nurdin Muhamedbegović, direktor Ševal Begić, predsjednik Sindikata Zikrija Đulović i Edin Ramić.

Tuzlarije



Brojni su tehnološki, kadrovski, organizacioni, a prije svega sigurnosni problemi, privrednog društva u koje je Vlada Tuzlanskog kantona u posljednjih sedam godina uložila više od 2, 5 miliona KM. Ukazujući na važnost mašinske industrije u okruženju u kojem je najavljena izgradnja novih termo blokova, premijer Umihanić je insistirao na nastavku proizvodnje.

Tuzlarije


Kao jedno od prelaznih rješenja za Livnicu čelika d.o.o. premijer Umihanić je predložio da predstavnici Uprave definišu zahtjev prema resornom ministarstvu kako bi se u okviru Budžeta TK pronašla sredstva za pomoć ovom privrednom društvu. Ukoliko se iznađu sredstva, rečeno je ovom prilikom, ona će biti upotrijebljena za saniranje najhitnijih žarišta za nastavak proizvodnje.
U međuvremenu, prema preporuci premijera Umihanića, Uprava bi trebala pripremiti prijavu za pokretanje procesa finansijske konsolidacije i raditi na izradi elaborata kojim će se dokazati ekonomska opravdanost procesa ozdravljenja.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK