TUZLARIJE - BILTEN TK

22.10.2014.
Ministarstvo dalo saglasnost na Prostorni plan Općine Gračanica
Tuzlarije


Nakon što je danas načelniku Općine Gračanica Nusretu Heliću uručena saglasnost za Prostorni plan Općine za period 2006-2026. godine Općina Gračanica može okončati postupak usvajanja i donijeti Prostorni plan Općine.

Ovom saglasnošću potvrđeno je da je Prostorni plan Općine usaglašen sa Prostornim planom Tuzlanskog kantona za period 2005-2025.godina, kao i da je urađen u skladu sa Zakonom o prostornom planiranju i građenju i Uredbom o metodologiji za izradu planskih dokumenata.

Saglasnost je načelniku Heliću uručio ministar prostornog uređenja Tuzlanskog kantona Zvjezdan Karadžin.

„Ministarstvo prati postupak izrade prostornih planova općina i pruža kontinuirano stručnu pomoć općinama u svim fazama pripreme i izrade planskog dokumenta, od izrade odluka i projektnog zadatka, do davanja mišljenja, primjedbi, sugestija i prijedloga u svim fazama izrade prostornog plana, a takođe aktivno učestvujemo i u radu savjeta plana. Na osnovu naše analize i praćenja planskih dokumenata, može se konstatovati da je u proteklom periodu u većini općina započeta izrada prostornog plana općine, te da su isti u različitim fazama izrade“ izjavio je ovom prilikom ministar Karadžin.
Prostorni plan Općine značajan je iz dva razloga. Prvi je što se industrijska zona sada može širiti, a drugo što sada postoji planski dokument na osnovu kojeg se može planski raditi i izdavati određena odobrenja.

Tuzlarije


„Drago mi je da smo nakon dugo vremena uspjeli usaglasiti naš Plan sa kantonalnim Planom. Promjenom namjene određenih područja u Općini Gračanica stvorit ćemo bolje uslove za razvoj privrednih subjekata na području naše općine, a time očekujemo doprinijeti i otvaranju određenog broja novih radnih mjesta“ rekao je načelnik Helić.

Kada su u pitanju druge općine, u mjesecu maju data je saglasnost na prijedlog Prostornog plana općine Tuzla, a jedino Općina Doboj Istok ima usvojen općinski Prostorni plan. U Gradačcu, Živinicama i Lukavcu završen je nacrt Prostornog plana, na koji je Ministarstvo dalo veći broj primjedbi i sugestija koje se odnose na neusaglašenost sa Prostornim planom Tuzlanskog kantona i zakonskom regulativom, te je navedeno potrebno usuglasiti kroz prijedlog planskog dokumenta prije davanja saglasnosti. U općinama Sapna, Čelić, Kalesija i Srebrenik završena je prva faza izrade planskog dokumenta i započela je izrada II faze – nacrta plana.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK