TUZLARIJE - BILTEN TK

04.12.2008.
Reorganizacija zdravstvene zaštitie do 2010
Mrežom porodične medicine obuhvatiti svo stranovništvo TK


Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona održanoj jučer, razmotren je, a zatim i utvrđen prijedlog Odluke o utvrđivanju mreže zdravstvene djelatnosti i zdravstvenih ustanova primare zdravstvene zaštite u Tuzlanskom kantonu.



Ministarstvo zdravstva izradilo je Prijedlog koji se upućuje na dalju proceduru. Prijedlog je izrađen nakon javne rasprave za koju je vladalo veliko interesovanje, posebno od strane osnivača zdravstvenih ustanova, odnosno općinskih vijeća. Prema riječima ministra zdravstva Asima Musića, glavne primjedbe se odnose na povećanje broja porodičnih timova. Cilj je da se zdravstvena zaštita reorganizira te da se timovima porodične medicine obuhvati svo stanovništvo na području TK. Planirano je da se proces reorganizacije zdravstvene zaštite završi do 2010. godine.

Zdravstvena djelatnost primarnog nivoa na Tuzlanskom kantonu provodit će se kroz rad 194 tima od čega: 4 zajednička tima, 27 timova zdravstvene njege u kući, 28 timova zdravstvene zaštite žena, 15 timova pneumofiziološke zdravstvene zaštite, 28 timova za zdravstvenu zaštitu predškolske, školske djece i omladine, 58 timova zdravstvene zaštite usta i zuba predškolske, školske djece, omladine i odraslih, 13 timova laboratorijske djelatnosti medicinske biohemije, 8 timova za mentalnu rehabilitaciju i 13 timova za fizikalnu rehabilitaciju. Za potrebe djelatnosti medicine rada predviđeno je 10 timova, za oblast sportske medicine planirana su 3 tima koja će pružati usluge za cijeli Kanton, u oblasti patologije sluha, glasa i govora planirano je ukupno 6 timova koji će pružati usluge za stanovništvo Tuzlanskog kantona.

Mrežu djelatnosti hitne medicinske pomoći čini 105 timova, a higijensko-epidemiološku djelatnost u Tuzlanskom kantonu provodit će 11 timova. Apotekarsku djelatnost čine apoteke sa dva tima, apoteke sa jednim timom i apoteke sa jednim timom sa nepunim radnim vremenom. Apotekarsku djelatnost iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za potrebe Tuzlanskog kantona obezbjeđuje ukupno 105 apoteka.

Ministar zdravstva Asim Musić, također je rekao da se nada da na Skupštini TK ne bi trebalo biti problema kada je u pitanju usvajanje ove Odluke, kao i da je urađeni Prijedlog fleskibilan te se prema potrebi može naknadno dorađivati.

S.M.