TUZLARIJE - BILTEN TK

25.06.2008.
Danas u Tuzli
Obilježen 26. juni - Međunarodni dan podrške žrtvama torture


U povodu Međunarodnog dana podrške žrtvama torture danas je u Kristalnoj sali hotela Tuzla održan okrugli sto na temu „Rehabilitacija i podrška žrtvama torture“.



Organizator ovog skupa je Udruženje građana „Vive žene“, centar za terapiju i rehabilitaciju Tuzla. Ovo udruženje je osnovano 1994. godine na inicijativu grupe žena iz Njemačke (Dotrmunda), a uz pomoć žena iz Tuzle.

Agresija na BiH (1992-1995), masovna ubistva, razaranja i velika migracijska pomjeranja, uzrokovala su niz traumatskih iskustava, mnoštvo bolnih i po život opasnih događaja, različite stresne promjene i velike gubitke za ljude.



Na današnjem okruglom stolu diskutovalo se o posljedicama torture, stanju i statusu žrtava torture u Bosni i Hercegovini i vidovima pomoći koji su potrebni za potpunu rehabilitaciju. Uvodno izlaganje održala je Jasna Zečević direktorica UG „Vive žene“ koja je prisutne goste upoznala sa aktivnostima i načinima podrške koje ovo udruženje pruža žrtvama torture.

U nastavku okruglog stola prof.dr. Alija Sutović je imao izlaganje na temu „Posljedice torture u BiH“ gdje je na jasnim primjerima pokazao značaj psihološke i socijalne podrške žrtvama torture.



Gospođa Teufika Ibrahimefendić, pshiotarapeut iz UG „Vive žene“ je održala izlaganje o psihološkom stanju žrtava rata u BiH kroz model senkvencionalne traumatizacije. Ovaj model predstavlja posmatranje traume kao dugotrajni proces koji obuhvata nekoliko senkvenci koje utiču na traumatiziranu osobu.

Mr.dr. Azra Arnautović je kroz prikaz slučaja govorila o trenutnom statusu žrtava torture u BiH i problemima s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu. Prikazani slučaj govori o logorašu iz Batkovića (Bijeljina) koji je tokom tromjesečnog boravka u logoru prošao kroz najgore moguće oblike torture.

Značaj ovo okruglog stola je da se što više govori o onome što se događalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kako se slične stvari ne bi dešavale u budućnosti.

Današnjem skupu prisustvovale su i žrtve torture iz Prijedora, Zvornika, Brčkog te predstavnici Ministarstva pravde Tuzlanskog kantona, uposlenici centara za socijalni rad, psihijatrijske klinike, Murat Hurtić - Institut za nestale nestale osobe i ostale nevladine organizacije i institucije.

Ovom prilikom upućen je poziv svima koji pate od posljedica rata da se za adekvatnu pomoć mogu obratiti Udruženju građana „Vive žene“. Udruženje se nalazi na sljedećoj adresi:

Alekse Šantića bb 75 000 Tuzla Bosna i Hercegovina
Tel: (00387) 35 224 310
Tel/fax (00387) 35 224 311
E-mail: [email protected]
Web page: www.vivezene.ba