TUZLARIJE - BILTEN TK

29.10.2014.
Vlada TK
Ostavke članova Vlade Tuzlanskog kantona neće poboljšati trenutnu situaciju

Razumijevajući teško stanje i probleme obespravljenih radnika firmi na području Tuzlanskog kantona, na čijem rješavanju će Vlada i dalje istrajavati i pokušati rješavati u okviru svojih mogućnosti, Vlada Tuzlanskog kantona ocjenjuje da trenutno ne postoje odlučujući razlozi da Premijer i ostali članovi Vlade Tuzlanskog kantona podnesu ostavke, te time dodatno otežaju stanje u privredi i drugim oblastima.

Tuzlarije



Podnošenje ostavki članova Vlade Tuzlanskog kantona, ni na kakav način neće trenutno stanje učiniti boljim, niti će riješiti i jedan od trenutnih problema. S druge strane, smatramo da se ovakvim načinom promjene bilo kog organa vlasti uvodi sistem ili model promjene vlasti koji nije primjeren demokratskim modelima promjene vlasti.

Nadamo se da će se objavom konačnih izbornih rezultata, u što kraćem roku konstituisati Skupština Tuzlanskog kantona, definisati parlamentarna većina i na demokratski
način imenovati nova Vlada Tuzlanskog kantona.
Kantonalna vlada je u ovom, relativno kratkom, mandatu bila potpuno posvećena rješavanju nagomilanih problema u našem kantonu, dodatno opterećena štetama izazvanim nezapamćenim prirodnim katastrofama na području Tuzlanskog kantona.

Kao rezultate možemo izdvojiti kontinuitet isplata plata zaposlenicima u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave, pravednost u raspodjeli ograničenih budžetskih sredstava prema općinama, solidarnost u pristupu raznim ciljnim skupinama, ulagali smo maksimalne napore za otvaranje novih radnih mjesta. Smanjili smo rastrošnost budžetskih sredstava, donijeli veliki broj odluka i prijedloga zakona čija primjena će osigurati višemilionske uštede u ovoj i narednim godiiama.

Samo u 2014. godini projicirani budžetski deficit će u odnosu na planirani biti manji
za najmanje 20 miliona KM, a da nije bilo šteta izazvanih prirodnim katastrofama taj iznos bi se dodatno smanjio za 15 miliona KM. Urađen je značajan broj studija, analiza koje će budućim vladama biti odlična podloga za kreiranje ekonomskih politika, te po prvi put Tuzlanski kanton ima Vodič za investitore. Započeli smo sa izradom Strategije razvoja TK za period 2016-2020. i još mnoge projekte. Svoj rad smo temeljili na transparentnosti o čemu najbolje svjedoči sadržaj zvaničnog web portala Vlade TK. Zabilježili smo, značajan napredak u osiguranju posla za privredna društva „TTU“, „Aida“ i „Livnica čelika“.

Uradili brojne konkretne aktivnosti za veliki broj preduzeća kojima smo doprinjeli otvaranju novih radnih mjesta. Jedan od primjera je općina Kladanj, gdje će u tri preduzeća do kraja godine biti uposleno najmanje 100 radnika, a u narednim godinama taj broj bi se mogao utrostručiti.

Uloženi su maksimalni napori na realizaciji obećanja radnicima privrednih društava „Dita“ i „Konjuh“ da ćemo pokrenuti proizvodnju i revitalizirati poslovanje u ovim privrednim društvima. Odabrali smo pristup kupovine većinskog udjela dionica, radi sticanja aktivne uloge u revitalizaciji poslovanja kroz proces finansijske konsolidacije. Namjera je bila kroz proces konsolidacije pokrenuti proizvodnju, riješiti radno-pravni status zaposlenih, otvoriti nova radna mjesta, pronaći renomiranog strateškog partnera koji bi garantirao kontinuitet poslovanja.

U slučaju privrednog društva „Dita“ naišli smo na prepreke pravne prirode čija priroda je takva da se privremeno proces koji je došao u završnu fazu mora zaustaviti. U slučaju privrednog društva „Konjuh“ i dalje se provode planirane aktivnosti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK