TUZLARIJE - BILTEN TK

29.10.2014.
Vlada TK:
Realizacija sredstava od zaštite okolice


Vlada TK dala je saglasnost na Odluku o izmjenama Programa raspodjele namjenskih sredstava Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2014. godinu.

Tuzlarije


Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, sa namjerom realizacije Programa raspodjele namjenskih sredstava od zaštite okolice za 2014. godinu, planiralo je sredstva za dodjelu općinama u svrhu realizacije njihovih projekata na ekonomskom kodu Tekući transferi drugim nivoima vlasti, a takođe i sredstva na ekonomskim kodovima Subvencija za sufinansiranje projekata javnim i privatnim preduzećima. Nakon uvida u projekte dostavljene od strane općina, utvrđeno je da se većina projekata odnosi na kapitalne projekte. Za dodjelu sredstava javnim preduzećima i privrednim društvima u privatnom vlasništvu Ministarstvo je raspisalo javne pozive. U toku postupaka odabira projekata uočeno je da se pojedini projekti odnose na realizaciju kapitalnih projekata, odnosno nabavku opreme ili stalnih sredstava.

Vlada TK dala je saglasnost kojom se odobrava isplata finansijskih sredstava privrednim društvima u privatnom vlasništvu koja imaju sjedište, obavljaju djelatnost i realiziraju projekte na području Tuzlanskog kantona, a koja su kandidovala projekte iz oblasti zaštite okolice radi dodjele sredstava. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, sa namjerom realizacije Programa raspodjele namjenskih sredstava od zaštite okolice za 2014. godinu, planiralo je sredstva za odobravanje privrednim društvima u privatnom vlasništvu za podršku projekata iz oblasti zaštite okolice.

Za dodjelu sredstava privatnim preduzećima resorno ministarstvo je raspisalo javni poziv. Nakon što je Komisija provela postupak odabira projekata Ministarstvo je donijelo Odluku o odobravanju sredstava javnim preduzećima za 10 privatnih preduzeća u ukupnom iznosu od 250.000 KM. Na ovu Odluku je Vlada Kantona dala saglasnost te su potpisani ugovori sa korisnicima ali do plaćanja nije došlo jer je Ministarstvo finansija uočilo da se pojedini projekti odnose na realizaciju kapitalnih projekata, odnosno nabavku opreme ili stalnih sredstava.

Vlada TK donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o odobravanju sredstava za 3 javna preduzeća u ukupnom iznosu od 124.700 KM za podršku projekata međuopćinskog upravljanja otpadom. Iznos od 49.700, 00 KM odobren je JP Komunalno d.o.o. Banovići za projekat obuhvatanja većeg broja korisnika radi adekvatnog korištenja međuopćinske deponije. JP Komunalac d.d. Kladanj odobrena su sredstva u visini od 50.000, 00 za sanaciju deponije Stanovi, Kladanj dok je JP “Eko – Sep” d.o.o. Živinice za izradu Studije o uticaju na okoliš za Regionalnu sanitarnu deponiju na području Tuzlanskog kantona odobreno 25.000, 00 KM.

Vlada je donijela Odluku o odobravanju sredstava javnim preduzećima
koja imaju sjedište, obavljaju djelatnost i realizuju projekte na području Tuzlanskog kantona, a koja su kandidovala projekte iz oblasti zaštite okolice. Riječ je o iznosu od ukupno 149.949, 00 KM za 11 javnih preduzeća.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK