TUZLARIJE - BILTEN TK

27.10.2014.
Vlada Tuzlanskog kantona po prvi put kreirala Vodič za investitore TK


TuzlarijeSa ciljem iniciranja interesa potencijalnih investitora za ulaganja na području Tuzlanskog kantona, Ured Premijera TK kreirao je prvo izdanje Vodiča za investitore Tuzlanskog kantona. Ovaj dokument na praktičan i jednostavan način obuhvata najznačajnije informacije koje potencijalni i postojeći investitori, osobe koje sarađuju sa investitorima, ali i svi drugi zainteresirani subjekti trebaju, ukoliko žele investirati ili posjetiti Tuzlanski kanton.

Sa svojim komparativnim prednostima koje se ogledaju u bogatstvu resursa, tradiciji kao osnovi za razvoj modernih tehnologija i novih proizvoda, kvalifikovanoj radnoj snazi, razvijenoj poduzetničkoj infrastrukturi, lokaciji koja omogućava brz i jeftin pristup tržištima, Tuzlanski kanton odavno je postao atraktivna lokacija za ulaganja. Sa ciljem iniciranja interesa potencijalnih investitora za ulaganja na području Tuzlanskog kantona, Ured Premijera Tuzlanskog kantona je kreirao prvo izdanje Vodiča za investitore Tuzlanskog kantona.

Vodič daje odgovor na pitanje kako i zašto investirati u Tuzlanskom kantonu, koji resursi i prednosti stoje na raspolaganju, kao i kakvu vrstu podrške investitor može dobiti ukoliko se opredijeli na investiranje na području Tuzlanskog kantona. Vodič za investitore promoviše tradicionalne privredne grane i turističku ponudu Tuzlanskog kantona, te sadrži sažetke nekoliko investicionih projekata koji mogu biti od interesa za potencijalne investitore, poput izgradnje Kampusa Univeziteta u Tuzli, razvoja Cargo centra u okviru Aerodroma Tuzla, i drugih.

Tehničku pomoć izradi Vodiča pružila je Međunarodna finansijska korporacija, članica grupacije Svjetske banke kao i Udruženje za razvoj NERDA. Značajan doprinos kreiranju Vodiča su pružila i ministarstva Tuzlanskog kantona te predstavnici Grada Tuzle i općina Tuzlanskog kantona, dostavljanjem potrebnih podataka.

U narednom periodu očekuje se zvanična promocija Vodiča koji će biti izdat na bosanskom i engleskom jeziku, a elektronsku verziju Vodiča možete preuzeti ovdje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK