TUZLARIJE - BILTEN TK

12.11.2014.
U TK-u neprivatizovano 50 preduzeća
Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju za period 1.1. – 30.6.2014. godine.

Kantonalna agencija za privatizaciju u TK tokom izvještajnog perioda, između ostalog, provodila je aktivnosti oko pripreme početnih bilansa i programa privatizacije preduzeća koja još nisu privatizirana.

Agencija je također sarađivala sa resornim ministarstvima a u vezi sa statusom preduzeća iz resorne nadležnosti u cilju usaglašavanja stavova oko metoda privatizacije i budućeg statusa preduzeća iz registra preduzeća za privatizaciju.

U Tuzlanskom kantonu je za privatizaciju preostalo 50 neprivatizovanih ili djelimično privatizovanih preduzeća i 25 preduzeća za koja je prije okončanja postupka privatizacije pokrenut postupak stečaja.

Prema sadašnjem stanju neprivatizirane su komercijalna preduzeća, elektronski mediji, veterinarske stanice, rudnici čiji udjeli nisu preneseni na JP „Elektroprivreda BiH" i komunalna i ostala preduzeća izuzeta iz privatizacije.

Agencija je u izvještajnom periodu ostvarila prihode u iznosu od 124.831 KM, a negativna razlika do visine rashoda u iznosu od 60.232 KM pokrivena je iz viška prihoda nad rashodima iz ranijih perioda. Prihoda od prodaje državnog kapitala gdje je Agencija prodavac u ovom periodu nije bilo.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK