TUZLARIJE - BILTEN TK

26.06.2008.
Danas održana 50. redovna sjednica Vlade TK


Danas je održana 50. redovna sejednica Vlade Tuzlanskog kantona odakle izdvajamo:



PROLONGIRAN ROK ZA RASPODJELU VLASTITIH
PRIHODA BUDŽETSKIH KORISNIKA


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o vrsti vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele. Imajući u vidu činjenicu da pojedini korisnici budžeta iz oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, nisu iskoristili sredstva vlastitih prihoda iz 2007. godine, te da su se obratili Ministarstvu finansija sa zahtjevima za prolongiranje rokova korištenja ukazala se potreba za imjenom postojeće Uredbe. Prema do sada važećoj Uredbi rok za korištenje vlastitih prihoda iz 2007. godine bio je 30.06.2008. godine, a danas donesenom Uredbom ovaj rok se prolongira do 31.10.2008.godine.

DOPUNJENA UREDBA O KRITERIJIMA I POSTUPKU ODOBRAVANJA FINANSIJSKIH SREDSTAVA ZA LIJEČENJE BRANILACA
I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA


U cilju što bržeg dodjeljivanja novčanih sredstava za duže liječenje branilaca i članova njihovih porodica Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Uredbu o dopuni Uredbe o kriterijima i postupku odobravanja finansijskih sredstava za liječenje branilaca i članova njihovih porodica. Naime, iz razloga neophodnosti korištenja navedenih sredstava, a obzirm da na do sada predviđen način sredstva postaju operativna tek po završetku žalbenog procesa, danas usvojenom Uredbom žalbe neće dovoditi do odlaganja izvršenja rješenja.

ODOBRENA SREDSTVA ZA UTROŠAK PRIHODA OD KONCESIJA
U IZNOSU OD 170.000, 00 KM


Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluka za odobravanje sredstava općinama Tuzla, Kladanj, Gradačac i Srebrenik planiranih sa




budžetske pozicije Sredstva za utrošak prihoda od koncesija. Prema današnjim odlukama srestva su dobili:
- Općina Tuzla za Projekat izgradnje Istočne kapije Panonskog jezera..........25.000, 00 KM
- Općina Tuzla za Projekat izgradnje parking prostora i pristupne saobraćajnice za parkiranje vozila posjetilaca arheološkom parku „Sojeničko naselje“ i Panonskog jezera..........40.000, 00 KM
- Općina Kladanj za finansiranje rekonstrukcije i asvaltiranja puta „Brateljevići – Djevojačka pećina“..........50.000, 00 KM
- Općina Gradačac za finansiranje izgradnje parking prostora ispred stadiona fudbalskog kluba Zvijezda..........30.000, 00 KM
- Općina Srebrenik za finansiranjeizgradnje prilaznog puta sa parkingom i sanaciju objekta „Kula Gradina“..........25.000, 00 KM

USVOJEN PROGRAM KORIŠTENJA BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA POMOĆ U STAMBENOM ZBRINJAVANJU SOCIJALNO I STAMBENO NAJUGROŽENIJIH KORISNIKA BORAČKO – INVALIDSKE ZAŠTITE TK U 2008. GODINI


Danas usvojeni Program zasnovan je na namjenski izdvojenim i planiranim sredstvima za rješavanje stambenih potreba: članova porodica šehida – poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca koji u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji imaju pravo na pomoć u rješavanju stambenih potreba.
Dio planiranih sredstava u iznosu od 312.000, 00 KM namjenjen je za pomoć u stambenom zbrinjavanju socijalno i stambeno najugroženijih korisnika boračko – invalidske zaštite, a bit će raspodjeljen i u iznosima od 24.000, 00 KM dodjeljen za svaku općinu Tuzlanskog kantona. Sredstva dodjeljena općinama raspodjelit će se u iznosima od po 8.000, 00 KM socijalno i stambeno najugroženijim korisnicima boračko – invalidske zaštite.

USVOJEN PRIJEDLOG ODLUKE O FORMIRANJU RADNIH GRUPA
ZA UČESTVOVANJE U REALIZACIJI PROJEKTA
„STRATEGIJA RAZVOJA TK 2008 - 2013. GODINE“


Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici formirala je Radne grupa za učestvovanje u realizaciji projekta „Strategija razvoja TK 2008 - 2013. godine“. Prema ovoj donesenoj Odluci formiraju se slijedeće Radne grupe:
- Radna grupa za ekonomsku strukturu i razvoj
o Sektorska grupa za energiju
o Sektorska grupa za industriju
o Sektorska grupa za mala i srednja preduzeća
o Sektorska grupa za turizam, trgovinu i saobraćaj



o Sektorska grupa za poljoprivredu i proizvodnju hrane
- Radna grupa za humani i socijalni razvoj
- Radna grupa za demografiju i tržište rada
- Radna grupa za prostorni razvoj i infrastrukturni razvoj
- Radna grupa za obrazovanje, istraživanje i razvoj

OSTALE ODLUKE


Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministarsstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o odobravanju srestava u iznosu od 15.841, 40 KM preduzeću D.O.O. „Šuma plan“ Čelinac iz Čelinca. Navedena sredstva odobravaju se na ime izmirenja ugovorene obaveze nadzora i kontrole izvođenja radova na taksaciji privatnih šuma sa područja Općina Tuzlanskog kantona.
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak da se Ministarstvu za boračka pitanja umanje sredstva u iznosu ok 35.000, 00 KM, planirana za kupovinu putničkog vozila. Navedena sredstva bit će iskorištena u druge svrhe.
Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za potpisivanje Ugovora o djelu između Ministarstva za boračka pitanja i Dr. Nusreta Osmanovića. Inače, prema Zakonu o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica i Odlike o proširenom obimu prava iz oblasti zdravstvene zaštite branitelja i članova njihovih porodica, kao jedno od dopunskih prava predviđeno je da vojni invalid ima pravo na nabavku ortotsko – protetskih i drugih pomagala, kome je zbog oštećenja organizma, kao neposredne posljedice zadobijene rane, povrede, bolesti ili pogoršanja bolesti, prouzrokovana amputacija ekstremiteta ili teško oštećennje funkcije ekstremitita, a ista služe za funkcionalnu ili estetsku zamjenu izgubljenog dijela tijela. S tim u vezi na dostavljeni prijedlog Ministarstva zdravlja Tuzlanskog kantona Ministarstvo za boračka pitanja će sa ovlaštenim ljekarom Dr. Nusretom Osmanovićem potpisati Ugovor o djelu. Na osnovu ovog ugovora Dr. Osmanović će vršiti propisivanje ortotsko – protetskih pomagala.
Na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona donesena je i Odluka kojom se utvrđuje pravo na isplatu plaće za korištenje godišnjeg odmora u visini od 500, 00 KM. Ovom Odlukom visina regresa za 2008. godinu ostaje nepromijenjena u odnosu na iznos iz 2007. godine.
Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku i tekst za raspisivanje javnog oglasa radi izbora Nadzornog odbora JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona