TUZLARIJE - BILTEN TK

11.11.2014.
Odobrena sredstva za sanaciju brane Modrac
Tuzlarije


Vlada TK donijela je Odluku kojom daje saglasnost na tekst Aneksa I Ugovora o finansiranju i izvođenju radova Sanacija brane Modrac – III faza. Riječ je o ugovoru između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost "Spreča" dd Tuzla, kao naručilaca i "TOM – CAT" doo Tuzla kao izvođača radova.

Za nastavak radova u cilju završetka III faze radova sanacije brane Modrac bit će obezbjeđen iznos od 1.098.541, 57 KM.

Na urgentnost nastavka radova III faze, ali i blagovremenog planiranja IV faze sanacije brane Modrac, ukazuje i činjenica da je u poplavama iz maja 2014. godine zabilježen apsolutno najviši nivo vode u akumulaciji od 203, 42 m.n.m, dakle sa visinom vode na prelivu brane od 3, 42 m.

Potrebno je imati u vidu da je u proračunima i analizama za sve ključne uticaje i uslove, uobičajenog i neuobičajenog, odnosno ekstremnog opterećenja, uzeta u obzir visina preliva od 3, 0 m što odgovara rangu pojave velikih voda jednom u 1.000 godina. Zabilježena visina preliva na brani 16. maja 2014. godine je za gotovo 0, 5 m iznad veličine u izračunima, uzete kao mjerodavne, izazivajući znatno veće vibracije, odnosno veći uticaj na samu branu.

Poplavni val usljed rušenja brane, a radi se o trenutnom lomu, predstavlja opasnost za stanovnike i industriju gradova Lukavac, Gračanica, Petrovo, Doboj Istok, Doboj i nizvodno rijekom Bosnom. Tek završetkom IV faze sanacije implementirao bi se kompletan projekat sanacije brane Modrac i tek tada uspostavila funkcionalnost objekta brane Modrac u pogledu stabilnosti i vododrživosti.

Predloženim Aneksom I Ugovora o finansiranju i izvođenju radova III faze sanacije brane Modrac, ugovara se nastavak radova sanacije III faze za preostala sredstva u iznosu 1.098.541, 57 KM, čime su u potpunosti obezbijeđena sredstva za završetak III faze sanacije brane Modrac.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK