TUZLARIJE - BILTEN TK

06.11.2014.
Vlada TK: Postignut okvirni dogovor sa radnicima Aide
Tuzlarije
Foto: Arhiva


Na sastanku predstavnika Sindikata Fabrike obuće Aida održanom u poslijepodnevnim satima, kojem su u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar unutrašnjih poslova Midhat Dobrnjić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Samid Šarac i ministar zdravstva Alen Kamerić, dogovoreno je da Sindikat usaglasi i Vladi Tuzlanskog kantona uputi zvaničan zahtjev za socijalnu pomoć. Vlada će ovaj zahtjev razmotriti i učiniti maksimum napora da u skladu sa mogućnostima pomogne radnicima ovog privrednog društva.

Sastanak, koji je organizovao predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić, između predstavnika Vlade TK, Uprave Aide i Sindikata, trebao se održati u jutarnjim satima ali se predstavnici radnika nisu odazvali ovom pozivu. Tom prilikom direktor Aide Bahrudin Bašić je informisao Premijera o zahtjevima radnika i neophodnoj pomoći ovom privrednom društvu. Dogovoreno je da Direktor sa predstavnicima Sindikata artikuliše konkretne zahtjeve, razmotri ih sa članovima Upravnog odbora Aide, te nakon usaglašavanja dostavi resornom ministarstvu na dalje postupanje.

U međuvremenu radnici su i dalje pred zgradom gdje je smještena Vlada TK insistirali na ispunjenju svojih zahtjeva u čijem fokusu je bila jednokratna pomoć od po 300 KM po radniku.

Nakon pritisaka i prijetnji da će blokirati glavne gradske saobraćajnice ministri su u popodnevnim satima održali sastanak sa predstavnicima Sindikata i, između ostalog, informisali ih da je sa upravom Fortune dogovoreno da u narednim danima, nakon što pristigne pošiljka materijala iz Italije, ova gračanička fabrika ustupi dio svog posla i time obezbijedi posao za sva tri pogona Aide.

Također, bilo je govora i o mogućnostima koje pruža Zakon o finansijskoj konsolidaciji, te da uzimajući u obzir odredbe ovog zakona nije vrijeme za stečaj u Aidi. Dogovoreno je da Uprava ove fabrike pripremi svu potrebnu dokumentaciju za podnošenje prijave po ovom Zakonu, a resorna ministarstva će im pružiti svu potrebnu pomoć kako bi se aplikacija mogla predati do zakonom predviđenog roka.

Kada je u pitanju zahtjev radnika za obezbjeđivanje uslova za penzionisanje određenog broja radnika, dogovoreno je da Aida, zajedno sa drugim preduzećima koja imaju sličnih problema, u narednom periodu aplicira na Program Vlade Tuzlanskog kantona koji tretira ovu problematiku.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK