TUZLARIJE - BILTEN TK

28.06.2008.
Ljetni univerzitet 2008
Održana press konferencija o seminaru ˝Sigurnost i zaštita u prostorima ugroženim eksplozivnom atmosferom˝


Danas je na Univerzitetu u Tuzli održana press konferencija povodom organizacije Ex-seminara s međunarodnim učešćem i jednodnevnim okruglim stolom «Sigurnost i zaštita u prostorima ugroženim eksplozivnom atmosferom».



Seminar se održava u okviru Ljetnog univerziteta, počinje s radom u ponedjeljak, 30.6.2008. godine u 10.00 sati u Multimedijalnoj sali Univerzitetskog centra za razvoj daljinskog obrazovanja i traje do 4.6.2008. godine.

Kako je istaknuo prof. dr. sc. Vlado Madžarević, predsjednik organizacijskog odbora ovoga seminara, cilj seminara je stvoriti polje za suradnju studenata i stručnajka iz Bosne i Hercegovine i zemalja CEFTA-e, te sudionike uputiti u stručnu i zakonodavnu implementaciju europskih standarda postupanja u potencijalno eksplozivnim atmosferama. Istaknuto je očekivanje da ovaj Ex-seminar potakne bitna pitanja iz ove kompleksne oblasti koja traži značajna ulaganja. U Bosni i Hercegovini još nije definiran konačan model organiziranja specijaliziranih agencija, laboratorija i inspekcija koje tretiraju ovu oblast i cilj je ovoga seminara dati doprinos u tom smislu.

Seminar organiziraju Fakultet elektrotehnike, referentna institucija za osposobljavanja bosanskohercegovačkih stručnjaka u oblasti zaštite od eksplozije u prostorima ugroženim zapaljivim plinovima i prašinama i nadležna državna institucija za ovu oblast – Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine. Na Seminaru se očekuje se sudjelovanje najeminentnijih naučnih imena iz ove oblasti iz Regije koji dvije domaće institucije dolaze iz Hrvatske agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za preventivu iz Novog Sada, te instituta i proizvođača opreme iz Hravtske, Srbije i Slovenije.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
UNIVERZITETA U TUZLI