TUZLARIJE - BILTEN TK

06.11.2014.
Tuzla postaje 19. baza Wizz Air-a
Nove rute do samoodrživosti aerodroma
Tuzlarije


Tuzlanski aerodrom postaje baza niskotarifne aviokompanije Wizz Air nakon što je danas potpisan petogodišnji Ugovor o aerodromskim uslugama između Međunarodnog aerodroma Tuzla i Wizz Air Hungary Kft. To znači da će od početka juna 2015. godine biti implementirana nadogradnja prilaznih svjetala na stazi aerodroma čime će se on svrstati u red najsigurnijih u regionu u uslovima smajene vidljivosti. Ujedno će biti razmješten i nov avion Airbus A320 u Tuzlu čime će se naš grad upisati u listu baza Wizz Air-a kao 19. član što osim novih linija znači i niz drugih benefita za Tuzlanski kanton i našu zemlju.

Tuzlarije


„Međunarodni aerodrom u Tuzli se obavezao da će raditi u dvije smjene od 6.00 do 23.00 sata čime postojećih broj zaposlenih neće biti dovoljan te će se ići na dodatna zapošljavanja već od februara 2015. godine kako bi adekvatno odgovorili potrebama u junu“, kazao je direktor tuzlanskog aerodroma Rifat Karasalihović navodeći da se očekuje i indirektno angažovanje novih radnih snaga kako bi se putnicima obezbjedila najbolja moguća usluga.

Tuzlarije


Uz dosada preveženih 180.000 putnika i postojećih pet linija u četiri zemlje, Wizz Air uvodi i dodatne četiri čime se pristupačno putovanje u zemlje Evrope dodatno približava građanima.

Tuzlarije


„Letovi za nove rute kreću od 26. juna 2015.godine i očekujemo da će se to odraziti na ekonomski napredak Bosne i Hercegovine i dodatnu povezanost porodica koje žive u ovde i u dijaspori“, kazao je komercijalni menadžer Wizz Air Hungary Kft Gyorgy Abran uz napomenu da su karte već od danas u prodaji.

Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona se obavezala da će izvršiti neophodna kapitalna ulaganja kako bi podržala razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla koji bi od 2017. godine mogao biti samoodrživ.

Tuzlarije


„Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklim mjesecima bila aktivan sudionik i posrednik pregovora koji su evo na obostrano zadovoljstvo rezultirali uspostavljanjem baze Wizz Air-a u Tuzli, odnosno uspostavom novih linija prema europskim destinacijama. S obzirom da je preduslov ove značajne aktivnosti uspostavljanje sistema aerodromske rasvjete, Vlada Tuzlanskog kantona se obavezala da će izvršiti neophodna kapitalna ulaganja u ove svrhe i na taj način podržati ovaj projekat od velike važnosti“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić koji je podsjetio i na projekat Kargo centra:
„Na otvaranju regionalnog kargo centra odavno se radi. Za regiju sjeveroistočne Bosne je jako važno povezivanje sa autoputom Zagreb-Beograd što bi značilo neophodnu izgradnju brze ceste Tuzla-Brčko čime se stvaraju predpostavke za rad kargo centra“.

Kompanija Wizz Air u našoj zemlji djeluje od 2013. godine.

B. Kaletović