TUZLARIJE - BILTEN TK

05.11.2014.
Porodica bitan faktor u prevenciji maloljetničke delikvencije
Tuzlarije"Maloljetnička delinkvencija - dijalog, razmjena iskustava i znanja", tema je konferencije koju su u Tuzli organizovali Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona u saradnji s Univerzitetom u Tuzli, Univerzitetom primijenjenih nauka sjeverozapadne Švicarske (UASNW) i Udruženjem građana "Vive žene” iz Tuzle.

Cilj skupa je razmjena iskustava i znanja o rezultatima transdisciplinarnog istraživačkog projekta "Uticaj različitih konteksta socijalizacije na razvoj maloljetničke delinkvencije u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini - Preporuke za mjere prevencije i intervencija" i zajedničko definiranje prioritetnih mjera za poboljšanje prevencije, intervencija i reintegracije u oblasti maloljetničke delinkvencije.

- Jako je značajno da je Ministarstvo uključeno u ovakve aktivnosti kao aktivan sudionik, gdje će poslije moći raditi na smjernicama i aktivnostima za poboljšanje reintegracije maloljetnih delinkvencija. Ministarstvo bi trebalo raditi na provedbi aktivnosti oko jačanja socijalnih servisa, konkretno Centra za socijalni rad, gdje smo u istraživanju došli do značajnih pokazatelja koliko su nam slabi centri što se tiče kadrovske i materijalne strane, tako da bi ubuduće trebali da ih ojačamo - izjavila je resorna ministrica Meliha Bijedić.

Što se tiče maloljetničke delinkvencije, naglasila je, postoji zakon ali se u nekim mjerama ne provodi. Trebalo bi više raditi na alternativnim mjerama za maloljetnike, te sve učiniti kako maloljetnici ne bi bili procesuirani ni stigmatizirani, a u tom dijelu ovo ministarstvo može dati značajan doprinos.

Direktorica Udruženja "Vive žene“ Jasna Zečević kazala je da je ovo istraživanje pokazalo da nevladine organizacije uglavnom djeluju na prevenciji.

- Rezultati su pokazali da je većina učesnika programa manje izložena riziku delinkvencije. Bilo nam je najvažnije koje su to mjere kada se radi o porodicama koje su na neki način traumatizirane ratom tako da je fokus naše intervencije u "Vive žene" specifična populacija s kojom radimo zahtijeva poseban tretman. Ukoliko se u porodicama ne priča o tome i ukoliko nema adekvatne intervencije, onda se dešava jedna tišina, dakle roditelji ne pričaju o problemima a djeca to itekako osjete i na neki način privlače pažnju roditelja kroz delinkventno ponašanje - rekla je Zečević.

Esmina Avdibegović, projektor- koordinatorica, s Medicinskog fakulteta u Tuzli, kazala je da rezultati istraživanja upućuju da je porodica jedan od vrlo značajnih faktora koji doprinosi pojavi, ali i prevenciji maloljetničke delinkvencije.

- Roditelji svoju ulogu prvenstveno vide u osiguranju materijalnih sredstava i zadovoljenju primarnih potreba djeteta. U dosta porodica izostaje roditeljski nadzor i uključenost u školske i vanškolske aktivnosti djeteta. Kod većine porodica je nedostatna komunikacija s djetetom - ocijenila je Avdibegović.

Drugi važan faktor je, smatra, škola koja je izgubila odgojnu funkciju koju je ranije imala, ne prepoznaju se problemi u ponašanju djece i poseban problem je prelazak iz osnove u srednju škole gdje djeca nemaju podršku.

-Posebno je primjetan vršnjački uticaj, jer većina maloljetnika je u delinkvetne aktivnosti ušla na nagovor vršnjaka - kazala je Avdibegović.

Priredio(la): Fena