TUZLARIJE - BILTEN TK

28.06.2008.
Put do jezera Modrac
Zaštitne mreže riješile problem odrona


Da se ipak, bez obzira na sumnje, ponešto radi i na sigurnosti naših puteva potvrđuju i prije nekoliko dana okončani radovi na regionalnom putu R-471. Mnogi će ovu lokaciju lakše prepoznati ako se kaže u neposrednoj blizini Hotela «Senad od Bosne» na jezeru Modrac.



Naime, riječ je o postavljanju zaštitinih mreža na kosinama usjeka, a ugrađuju se kako bi spriječile odrone na cestama. Nešto više od decenije upravo to je osnovna djelatnost firme «Menadžer» Lukavac, čiji su uposlenici i izvođači pomenutih radova.

- Svaka dionica je i novi izazov, jer je riječ o poslovima koji sa sobom nose i veliki rizik. Ova sigurno spada u red onih manje opasnih, ali je svakako posebna, jer je na našem terenu. Ponosni smo što radove izvodimo i kod kuće, riječi su Adema Aganovića, šefa ovog radilišta.



Njih petnaestak, oko 10 000 kvadratnih metara mreže postavili su za dvije sedmice. Dakle, na domaćem terenu, domaća firma sa domaćim uposlenicima. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da cijeli projekt finansira Direkcija za puteve TK – opet domaći.

Inače, za «Menadžer» iz Lukavca ova dionica osim što je na domaćem tlu, nipočemu se ne razlikuje od drugih. Za područje tuzlanskog kantona, pak, spada u red onih najvažnijih, a prva je dionica na kojoj su izvođeni radovi ove vrste koja se nalazi u blizini Tuzle. Prema tome, sigurniji smo dok se krećemo na četiri točka, ako ništa bar na ovoj relaciji, a istovremeno i bogatiji za još jednu lijepo uređenu površinu zaštitnih mreža.

A.Ć