TUZLARIJE - BILTEN TK

01.07.2008.
Jučer otvoren 13. Ljetni univerzitet u Tuzli


U organizaciji Univerziteta u Tuzli (UNTZ) jučer je otvoren 13. Ljetni univerzitet (LJUT), koji okuplja preko pedeset predavača iz četrnaest evropskih i svjetskih zemalja i oko stotinu studenata iz cijelog svijeta.

Kao jedna od programskih aktivnosti, jučer je u okviru LJUT-a počeo i petodnevni seminar "Ex-seminar - sigurnost i zaštita u prostorima ugroženim eksplozivnom atmosferom", koji ima za cilj uputiti učesnike, studente i profesore iz BiH i Hrvatske, Srbije i Slovenije na stručnu i zakonodavnu implementaciju evropskih standarda postupanja u potencijalno eksplozivnim sredinama.

- Prostori ugroženi od eksplozije u našim sredinama su rudnici, fabrike koje se bave prometom i distribucijom nafte, zatim uljare i šećerane. Svi koji su uposleni u takvim preduzećima, ne samo oni koji proizvode, već i oni koji projektuju, rade na tehničkom prijemu ili oni koji rade u inspekcijama moraju biti upućeni u ovu oblast, kazao je predsjednik Organizacionog odbora seminara Vlado Madžarević.

Dodao je da u BiH još uvijek ne postoje specijalizovane agencije, laboratorije, kao ni inspekcije koje bi se bavile ovom problematikom te je cilj seminara pomoći njihovu uspostavu.

U okviru LJUT-a jučer je održan i seminar pod nazivom "Organizacija studentskih službi i primjena ECTS alata".

Manifestacija, tokom koje će uz edukativne učesnicima biti ponuđeni i brojni kulturni, sportski i zabavni sadržaji, trajat će do 10. jula 2008. godine.

(ONASA)