TUZLARIJE - BILTEN TK

01.07.2008.
Na zasjedanju Skupštine TK
Pao Zakon o visokom obrazovanju


Mirzeta Hadžić–Suljkić, ministrica obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona, na Skupštini TK je povukla iz rasprave Prijedlog zakona o visokom obrazovanju koji je pripremila Vlada TK.

Prije nego što je usvojen dnevni red, o predloženom zakonu je praktično vođena rasprava. Predlagači(Vlada i ministrica Suljkić, op.a.) doživjeli su salvu kritika zbog proceduralnih previda u predlaganju zakona.

Interesne sfere visokog obrazovanja zamjerile su Vladi i ministrici što se nisu pismeno izjasnile o amandmanima akademske zajednice.

Također, predlagačima je zamjereno to što su novim zakonskim rješenjima pokušali znatno suziti univerzitetsku autonomiju u Tuzli. Kao indikatore takvih tendencija navode prijedloge koji nadležnom ministarstvu povećavaju prerogative u definisanju nastavnih planova i programa, uređivanju pravila o ocjenjivanju, većim ingerencijama na određivanje plaća zaposlenih na Univerzitetu u Tuzli...

Temeljna poruka amandmana akademske zajednice u Tuzli je da Zakon o visokom obrazovanju TK, mimo pravne logike i legislative, reducira minimume koje je propisao Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH.

Rok za donošenje Zakona o visokom obrazovanju u TK je već prošao. Kada će isti biti usvojen, zasad je neizvjesno.

(V.JAHIĆ - Oslobođenje)