TUZLARIJE - BILTEN TK

04.12.2014.
U Međunarodnoj galeriji portreta potpisan Memorandum:
Unapređenje ranog rasta i razvoja, odgoja i obrazovanja djece u TK

Radi promicanja ranog rasta i razvoja, predškolskog odgoja i obrazovanja sve djece u Tuzlanskom kantonu, danas je u Međunarodnoj galeriji portreta upriličeno svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji između lokalne samouprave, vladinih institucija i nevladinog/međunarodnog sektora, javlja Fena

Tuzlarije




Ovim memorandumom sve strane se obavezuju da će zajednički raditi i ulagati sredstva i napore ka unapređenju dostupnosti i kvaliteta predškolskog odgoja i obrazovanja u ovom kantonu.

- Uticaj ovog projekta na kvalitet predškolskog odgoja i obrazovanja, kao i odgoja i obrazovanja u cjelini je značajan, a posebno je došao do izražaja u sredinama gdje nema predškolske ustanove (Kalesija, Sapna, Teočak i Čelić), mada ni u drugim sredinama nije zanemariv, kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK-a.

Po njegovim riječima, djeca su, po izjavama nastavnika u ovoj školskoj godini daleko bolje pripremljena za školu i u svom radu samostalnija u odnosu na učenike koji su pohađali prvi razred prethodnih godine, a nisu imali prilike da pohađaju obavezni predškolski program u godini uoči polaska u školu.

- Daleko veći značaj ovom projektu daje to što se na terenu i uopće na području TK-a osjeća poboljšanje svijesti građana, pa tako i lokalnih vlasti o samom značaju ulaganja u predškolski odgoj - istakao je Čiča.

Jedna od općina koja je potpisala današnji Memorandum jeste i Općina Teočak, koja do sada nije imala infrastrukturu za provođenje predškolskih programa, a u kojoj je osim Čelića, Sapne i Kalesije, uspostavljen centar za rani rast.

- Iskreno se nadam da će ovaj projekt malo bolje da zaživi jer se pokazalo da je projekt u startu naišao na veliku podršku roditelja i djece kojoj je to bilo interesantno. S obzirom na razuđenost općine u svakoj područnoj školi ćemo opremiti učionice da ne bi ta mala djeca, koja još nisu spemna za škola, morala da se voze u neku drugu školu, tako da ćemo već sljedeće školske godine u Teočaku imati opremljene učionice za tu djecu. Sam odziv pokazuje da ovo nije promašen projekt, jer imamo saznanja od samih nastavnika da je ovo velika korist za djecu uoči polaska u školu - rekao je Taib Muminović, načelnik Općine Teočak.

Općine su izdvojile finansijska sredstva za rad odgajatelja i za tekuće troškove učionica za školsku godinu 2013./2014. a sporazumom se obavezuju da će sredstva nastaviti izdvajati i ubuduće, da bi buduće generacije dječaka i djevojčica imali priliku da pohađaju obavezno predškolsko obrazovanje u godini prije polaska u školu.

- Ovaj projekt je jedinstven jer svaku stranu potpisnicu obavezuje da će doprinijeti uspostavljanju i budućem funkcioniranju ovih učionica za predškolski odgoj i obrazovanje. Ovo je veliki uspjeh koji pokazuje, da ako ujedinimo napore i raspoloživa sredstva, možemo ostvariti izvanredne rezultate i unaprijediti pristup i kvalitet predškolskog odgoja i obrazovanja i obrazovanja općenito u BiH - poručila je Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children.