TUZLARIJE - BILTEN TK

08.12.2014.
Distribucija lijekova sa esencijalne liste nije obustavljena
Nema razloga za stvaranje panike
Tuzlarije


U cilju pojašnjenja situacije vezane za propisivanje lijekova na recept sa Pozitivne liste lijekova, danas je u Zavodu zdravstvenog osiguranja održana press konferencija. Pogrešnim tumačenjem saopštenja Zavoda i Vlade TK od strane nekih medija i portala, došlo je do stvaranje zbrke i panike među pacijentima koji koriste lijekove sa Pozitivne liste.

Najvažnije je istaći da nije obustavljena distribucija lijekova niti je oduzeto ovlaštenje dato ljekarima za propisivanje lijekova na recept.

U cilju nesmetanog ostvarivanja prava na lijekove sa Pozitivne liste lijekova Tuzlanskog kantona, Upravi odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK blagovremeno je usvojio Izmjene i dopune Finansijskog plana ZZOTK za 2014. godinu i dokument uputio u dalju proceduru radi dobijanja saglasnosti. Na vanrednoj sjednici održanoj 1.12.2014. godine Upravni odbor donio je Zaključak kojim je zadužio Stručnu službu Zavoda da svakodnevno prati potrošnju sa Liste i po potrebi, ukoliko potrošnja dostigne nivo planiranih rashoda za ove namjene, poduzme odgovarajuće mjere u vidu privremenog stavljanja van snage ovlaštenja datih ljekarima za propisivanje lijekova na recept, te obustavljanja distribucije recepata ugovornim zdravstvenim ustanovama.

Na današnjoj press konferenciji istaknuto je da Stručna služba Zavoda još nije ocjenila da postoje razlozi za poduzimanje navedenih mjera, te da se nadaju da će Skupština TK dati saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana za 2014. godinu čime će se prava na lijekove sa Pozitivne liste ostvarivati nesmetano.

Kako iz opravdanih razloga Izmjene i dopune Finansijskog plana nisu bile razmatrane na sjednici Skupštine TK 01.12.2014. godine, treba reći da je na prijedlog Stručne službe, Upravni odbor Zavoda na vanrednoj sjednici, uz saglasnost Ministarstva zdravstva donio tri odluke koje se odnose na angažovanje sredstava tekuće rezerve i unutrašnje preraspodjele u iznosu oko 1.600.000 KM namjenjenih za pokriće troškova za lijekove sa Pozitivne liste. Iznos je dovoljan za 10 do 12 dana, a u tom periodu bi trebala Skupština dati saglanost za Izmjene i dopune Finansijskog plana.

Direktorica Zavoda Almira Hurić istakla je da ne postoje razlozi za paniku i strah građana (osiguranih lica) jer se nisu stekli uslovi za poduzimanje bilo kakvih mjera koje bi dovele do oduzimanja ovlaštenja ljekarima ili obustave distribucije recepata u domove zdravlja.

Novčane poteškoće imaju i u Federalnom i u kantonalnim zavodima, a Zavod TK ima najveći broj osiguranika. Ono što jeste veliki problem su dugovanja, posebno privrednih društva. Na prvom mjestu tu su rudnici i to Rudnici Kreka koji trenutno samo za 2014. godinu duguju 4.200.000 KM a do kraja godine iznos će biti 5 miliona. Veliki dužnici i manje sredstava sa kojima raspolaže Zavod dovode do problema u funkcionisanju.

S.M.