TUZLARIJE - BILTEN TK

01.07.2008.
Ministarstvo zdravstva TK
Upozorenje zbog visokih temperatura

Prognoze meteorologa prema kojima će mjesec juli biti topliji u odnosu na višegodišnje prosjeke podstaklo je Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona da se oglasi upozorenjem stanovništvu na visoke temperature.



Upozoravamo stanovništvo da zbog visokih temperature u periodu od 11-17 sati izbjegavaju boravak na otvorenom, da pri izlasku nose široku, svjetlu, pamučnu, prozračnu odjeću, upotrebljavaju sunčane naočale i šešire, uzimaju dovoljno tekućine. Voda mora biti obogaćena elektrolitima (solima) da ne bi došlo do dehidracije i treba je unositi u potrebnim količinama, bar 2 litra dnevno zaštititi će vas od dehidracije. Prilikom obilnog znojenja potrebno je unositi i više vode posebno ako je mokraća tamne boje. Takođe bitno je konzumiranje voća i povrća, što manje masen i slane hrane, izbjegavati veliki fizički posao u navedenom vremenskom periodu, zaštititi kožu od UV zračenja. Izbjegavajte alkoholna pića i kafu jer oni ubrzavaju gubitak tečnosti iz organizma.

Za osobe koje putuju preporučujemo da prave češće odmore i češće uzimaju manje količine tekućine.

Savjetujemo vam boravak u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da pri tome razlika u temperature, između temperature u prostoriji i vanjske temperature, ne bude veća od 3-5 stepeni celzija.

Upozorenje naročito važi za starije osobe, hronične bolesnike: hipertoničare, asmatičare, dijabetičare, srčane bolesnike itd.

Visoka temperatura, neadekvatna odjeća, napor i nedovoljan unos tekućine mogu završiti nastankom toplotnog iscrpljenja, grčeva ili udara.


MINISTARSTVO ZDRAVSTVA
TUZLANSKOG KANTONA