TUZLARIJE - BILTEN TK

23.12.2014.
Počinju radovi na rekonstrukciji buduće zgrade za inspekcije
Tuzlarije


Ugovor o sanaciji poslovne zgrade na adresi Rudarska 65. u Tuzli danas su potpisali premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i direktor „Tehnograd – company“ d.o.o. Tuzla Hamza Šarić. Ovim Vlada konačno realizira projekat ušteda u Budžetu kroz smanjenje sredstava koja se izdvajaju za zakupninu prostora za kantonalne organe. Ukupna vrijednost danas potpisanog ugovora iznosi oko 600.000 KM.

Direktor „Tehnograd – company“ d.o.o. Tuzla Hamza Šarić, ovom je prilikom kazao da je početak izvođenja radova 1. januar 2015. a završetak 1. aprila, dodajući da je ovo još jedan izuzetno važan posao kojim će posao dobiti novih 30 radnika.

Nije riječ o posebnim izdvajanjima iz Budžeta Tuzlanskog kantona, nego je iznos od po 300.000, 00 KM u 2015 i 2016. godini predviđen Dokumentom okvirnog Budžeta Tuzlanskog kantona za period 2014-2016. Naime, Vlada će sredstva predviđena za dvogodišnji zakup prostora za smještaj Kantonalne uprave za inspekcije usmjeriti u rekonstrukciju i adaptaciju svoje zgrade u kojoj će ubuduće biti smještena ova Uprava.

„Riječ je o prepozicioniranju sredstava za troškove zakupa sa pozicije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove na poziciju Vlade Tuzlanskog kantona, kao sredstva za kapitalna ulaganja. Na ovaj način, nakon dvije godine, sredstva koja su do sada bila izdvajana za zakup prostora za smještaj inspekcija će moći biti usmjerena u druge svrhe“, rekao je premijer Umihanić.

Radi podsjećanja, Vlada je početkom septembra ove godine objavila Javni poziv za prikupljanje ponuda za izvođenje radova rekonstrukcije i adaptacije poslovnog objekta na adresi Rudarska 65. u Tuzli. Po ovom javnom pozivu tendersku dokumentaciju je preuzelo 7 pravnih lica sa područja Tuzlanskog kantona, a samo dva lica su dostavila svoje ponude. Budući da je bio postavljen limit sredstava previđen za rekonstrukciju devastiranog objekta 5 ponuđača su, nakon obilaska objekta i procjene, odustali od dalje procedure. S obzirom da je u konačnici broj primljenih ponuda bio manji od tri i nije osiguravao stvarnu konkurenciju Vlada je poništila postupak javne nabavke i ponovila proceduru.

„U prvom provedenom tenderskom postupku javila su se dva ponuđača čije su ponude jednim dijelom prekoračile iznos koji je Vlada TK bila predvidjela za sanaciju tog objekta radi čega je po Zakonu o javnim nabavkama bilo neophodno da se obnovi postupak nakon čega su se javila dva ponuđača a jedan je dostavio ponudu“, pojasnila je Sekretar Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa, Ajša Kapić

U prvoj polovini oktobra, Vlada je pokrenula ponovljeni postupak javne nabavke za najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova. Ovog puta tendersku dokumentaciju je preuzelo pet privrednih subjekata, a samo je „Tehnograd company“ dostavio kvalifikovanu, ekonomski najpovoljniju ponudu, koja je u skladu sa tenderskom dokumentacijom.

S obzirom da se radilo o ponovljenom postupku, u kojem je, u skladu za Zakonom o javnim nabavkama dovoljna jedna kvalifikovana ponuda, komisija je dala preporuku za zaključenje ugovora sa jedinim ponuđačem „Tehnograd – company“ d.o.o.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK