TUZLARIJE - BILTEN TK

23.12.2014.
Dodijeljene nagrade za pozitivne primjere zapošljavanja osoba s invaliditetom
Na svečanoj ceremoniji "Poslodavac godine za osobe s invaliditetom u Tuzlanskom kantonu za 2014.", koja je održana danas u Hotelu Tuzla uručene su nagrade poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom.



U kategoriji javnih preduzeća nagrađeni su: JP KARAULA, d.o.o. Kladanj, HERCEG, d.o.o. Srebrenik, PIVARA, d.d. Tuzla, RILE-PROMET, d.o.o. Kalesija i Domaća radinost GRAFING Tuzla.

Odabranim poslodavcima su kao nagrade dodjeljene umjetničke slike izrađene u likovnim kolonijama čiji su autori takođe osobe s invaliditetom, a ostalim učesnicima zahvalnice za učešće u kampanji i pozitivan pristup pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Tuzlarije


Svečanost je organizovana u okviru projekta „Najbolji model zapošljavanja osoba s invaliditetom baziran na analizi isplativosti“ koji finansira Evropska unija u okviru programa Evropski instrument za demokratizaciju i ljudska prava, a realizuje Centar za razvoj i podršku Tuzla u partnertvu sa organizacijom Inicijative preživjelih od mina, te Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

Ovu značajnu kampanju podizanja svijesti poslodavaca i javnosti o izjednačavanju prava osoba s invaliditetom pri zapošljavanju su takođe podržale Kantonalna privredna komora Tuzla i Udruženje poslodavaca u Tuzlanskom kantonu.

Tuzlarije

Darko Tišma, CRP projekt menadžer je istaknuo: “Primjeri poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom bi trebali potaknuti ostale poslodavce da promijene stavove i prepoznaju vještine i sposobnosti osoba s invaliditetom, te im pruže priliku za posao. U Tuzlanskom kantonu živi oko 55.000 osoba s invaliditetom. Prema istraživanju urađenom u okviru ovog projekta nezaposlenost ove populacije je 85%, oko 50% nema nikakvo radno iskustvo, a oko 40% domaćinstava prima manje od 300 KM mjesečno.
Odgovornost ne leži samo na poslodavcima nego u svakom pojedincu koji svojim odgovornim radom treba razvijati društvo poštivanja ljudskih prava i jednakih mogućnosti za sve!”

U Pivari Tuzla od zaposlenih 230 radnika uposlene su i 34 osobe sa invaliditetom.

- Pivara Tuzla će spram razvoja svoje proizvodnih kapaciteta podržavati upošljavanje invalidnih osoba sprame stepena invalidnosti. Ovo priznanje nam jako puno znači da naši cijenjeni potrošači znaju da je i ta kategorija naših uposlenika zbrinuta - kazala je za Tuzlarije Zlata Smajić, koordinator marketinga u Pivari Tuzla.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Program su obogatile interesantne scensko-muzičke izvedbe učenika Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla.

S.P.