TUZLARIJE - BILTEN TK

19.12.2014.
Tradicija se nastavlja
Tuzlanski ˝Skok preko kože˝
"Skok preko kože", tradicionalna rudarska manifestacija kojom se budući rudarski stručnjaci (brucoši RGGF-a) simbolično primaju u ovo časno zanimanje, održana je u petak u Bosanskom kulturnom centru.

Skok preko kože simbolizira čin fizičke spremnosti i pripadnosti rudarskom pozivu, što su nekada davno mladi rudari potvrđivali preskakanjem preko rudarskog okna.

Tuzlarije


Bruc-major, iskusni i cijenjeni rudar, ličnost je koja je brucoše povela na mjesto skoka. No, prije toga brucoši su obišli grad, pjevali rudarske pjesme i tražili Bruc-majora koji se nalazio negdje u gradu. Kada ga pronađu, ponizno ga mole da ih on povede na mjesto skoka. Bruc-major prvo negoduje i neće ni da čuje o vodstvu, bojeći se da na taj način ne pokvari svoj ugled i poštovanje što ga uživa među rudarima. Ipak, na kraju, osvojen njihovom pjesmom, pristaje da ih vodi na svečanost, tražeći od njih apsolutnu poslušnost i poštovanje svoje ličnosti. U ulozi Bruc-majora ove godine se našao Mladen Vujić, student RGGF-a. Poslušajte šta je izjavio za naš portal.



U dvorani BKC-a na sceni su se nalazile "stare bajte" - stariji studenti koji su već ranije primljeni u rudarski stalež, te inženjeri i profesori. "Stare bajte" sjede u "kontrarijskim tablicama", lijevoj i desnoj, a profesori i inženjeri u "časnim tablicama". Svi oni pjesmom "Hoćemo Praesidium" traže da "Slavni, časni, visoki i nepogrešivi Praesidium" preuzme vlast nad ceremonijalom.

"Stare bajte" postavljaju brucošima razna pitanja da bi provjerili njihovu zrelost, znanje i sposobnost koja im je potrebna da bi postali pravi rudari. Nekada su to bila ozbiljna i stručna pitanja te je kandidat, odgovarajući na njih, morao dokazati da je dovoljno naučio i da posjeduje potrebno znanje koje se traži od rudara. Danas su ta pitanja i odgovori poprimili drugačiji oblik, te su to obično duhovite dosjetke.

Prije samog skakanja brucoš se mora predstaviti okupljenoj rudarskoj zajednici i kazati svoje geslo, obično duhovitu dosjetku koja će ga pratiti u radu. Nekada su to bila prava životna gesla ali su, dakako, u studentskom miljeu poprimila druge nijanse pa su to danas obično duhovite dosjetke.

Pogledajte kako je sve navedeno izgledalo večeras u BKC-u.



Nakon prekida od 20 godina, ova manifestacija obnovljena je 2010. godine s ciljem da se održi sjećanje na dugu rudarsku tradiciju Tuzle. Za one koji ne znaju, nekada su rudari nosili kožne pregače te od toga potiče i sam naziv manifestacije "Skok preko kože".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.