TUZLARIJE - BILTEN TK

02.07.2008.
Premijer primio delegaciju za istraživanje tržišta i interesa u naftnoj industiji


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić primio je danas u radnu posjetu delegaciju specijalističkih konsultantskih kompanija iz Engleske i Kanade, a koje u ime kompanije Shell vrše istraživanje tržišta i interesa u naftnoj industiji kao i pronalaženje novih ležišta nafte i plina.



Cilj posjete ovih kompanija Tuzlanskom kantonu je da se preko angažmana Univerziteta u Tuzli, kao jednog od učesnika istraživanja na području nafte, dođe do osnovnih informacija o naftnim potencijalima Tuzlanskog kantona kao i političkoj spremnosti da se uđe u procese detaljnih istraživanja.

Premijer Mujić je iskazao spremnost i obećao podršku Vlade TK ovakvom istraživačkom projektu, posebno zbog potrebe domaće hemijske industrije za pertohemijskim sirovinama.

- Tuzlanski kanton je veoma zainteresiran za nastavak istraživanja i razvoj ekspolatacije nafte na području TK, posebno iz razloga jer postoje tehnički uslovi da se pored eksploatacije uglja, soli i drugih sirovine pokrene i ekspolatacija sirove nafte. Nakon inicijalnih sastanaka očekujemo i prijedloge programa za dalje istraživanje, istakao je prof. Abdulah Bašić, koji je pored premijera Mujića prisustvovao današnjem sastanku.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona