TUZLARIJE - BILTEN TK

25.12.2014.
Skupština TK usvojila rebalans Budžeta
Vlada treba da nađe zakonski osnov za isplatu jednokratne pomoći radnicima
Tuzlarije


Poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) danas su usvojili rebalans budžeta i tako otvorili mogućnost isplate sredstava radnicima koji su jučer krenuli na očajnički put prema Evropskoj uniji, gdje žele zatražiti azil.

Kako je izvijestio predsjednik Skupštine Senad Alić, rebalansom budžeta je Vladi TK omogućeno da postupi u pravcu rješavanja zahtjeva koji su podnijeli radnici. Stvorena je mogućnost da se iz budžetske rezerve izvrši isplata radnicima, ukoliko Vlada pronađe načina.

“Vladi smo ostavili mogućnost da pokuša još jednom iznaći ono što bi bilo u skladu sa zakonom i da ova odluka bude provedena. Skupština TK neće donositi odluke koje neće biti provodive i koje će biti protivzakonite. Mi ne želimo da niko krivično odgovara, ali tražimo da ovo bude riješeno”, istakao je Alić.

Mišljenja koja su dobijena od Ministarstva finansija, Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, zatim Kantonalnog pravobranilaštva, Ureda za zakonodavstvo i Ureda za reviziju, prema riječima premijera TK Bahrije Umihanića, uglavnom sugeriraju da ne postoji zakonska mogućnost da se u toku ove godine dodijeli dva puta jednokratna pomoć radnicima.

Tuzlarije


“Insistiralo se da se učini prvi korak, da budu donesene izmjene i dopune budžeta i da se dalje traga za tim rješenjima. Jedno od mogućih rješenja je da kroz programe Crvenog križa pronađemo način i da tako plasiramo ta sredstva. Dakle, sredstva postoje, ali nema još uvijek zakonskog okvira koji je provodiv”, rekao je Umihanić.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Sabit Zekan rekao je kako je na sastanku klubova inicirao da se donese rješenje kojima će se moći pomoći radnicima.

“Lično smatram da možemo donijeti odluku mimo postojećih zakona. Ta odluka može biti zakonita, ali nema nikakve osnove da ljudima ne možemo pomoći. Vlada i Skupština TK moraju naći rješenje da se pomogne i tu treba odvojiti ljude kojima nije potrebna pomoć od onih kojima je potrebna. Mi smo zapleteni u zakonskone propise i, nažalost, tumačenje zakonskih propisa je negativno o položaju ovih radnika. Kao dio vlasti učestvovali smo u donošenju rebalansa da se tim ljudima pomogne”, kazao je Zekan.

Priredio(la): BHRT