TUZLARIJE - BILTEN TK

04.07.2008.
Danas potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade TK i Međunarodnog fonda za deminiranje
Međunarodni fond će udvostručiti lokalna ulaganja


Danas je potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade Tuzlanskog kantona i Međunarodnog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina. U Općinama Tuzlanskog kantona, postoji veliki interes da se deminira teren, jer svjedoci smo nemilih događaja koji se tragično završavaju. Predviđeno je da iznos koji iz svojih budžeta izvdoje Općine odnosno Vlada TK, Međunarodni fond za deminiranje i pomoć žrtvama mina udvostruči. Prema riječima Romana Turšiča, voditelj Izvršnog ureda Fonda, praksa je pokazala da se nakon ulaganja lokalne zajednice javljaju donatori te obezbijedi dovoljno sredstava za deminiranje terena. Današnje potpisivanje, plodom bi trebalo uroditi već krajem ove godine, ali nažalost proći će godine do konačnog deminiranja trena.



Nakon današnjeg potpisivanja Memoranduma između Vlade TK i Fonda, Memorandume će moći potpisati i sve zainteresirane općine Tuzlanskog kantona. Na taj način će se za 1 m2 deminiranja, za koji sredstva obezbijedi općina, biti deminirana još 3 m2 (1 m2 finansirat će Tuzlanski kanton a 2 m2 Međunarodni fond).

„Nakon današnjeg potpisivanja, čeka nas još nekoliko administrativnih postupaka i usaglašavanje projekata sa općinskim strukturama, kao i potpisivanje Memoranduma sa zainteresiranim općinama koje imaju sredstva predviđena za ovu namjenu. Ipak smatram da bi u najboljem slučaju početak realizacije projekta i raspisivanje tendera mogli očekivati za mjesec dana.“ Istakao je Roman Turšič, voditelj Izvršnog Ureda Međunarodnog fonda za Bosnu i Hercegovinu.

„Ovaj Memorandum je prije svega vrlo značajan jer sa Međunarodnim fondom ulažemo zajednička sredstva. Ovo je također prilika za sve općine Tuzlanskog kantona da kandiduju svoje projekte i na taj način višestruko umnože sredstva koja su planirali u svrhu deminiranja. Do sada smo se u procesu deminiranja oslanjali na međunarodnu zajednicu i pomoć, ali došlo je vrijeme da shvatimo da i mi u tome moramo učestvovati.“ riječi su premijera Mujića.

Memorandum su potpisali Roman Turšič, voditelj Izvršnog Ureda Međunarodnog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina za Bosnu i Hercegovinu i Enes Mujić, premijer Tuzlanskog kantona, a današnjem potpisivanju prisustvovali su i Sead Mujanović, komadant Kantonalnog štaba civilne zaštite, Zdenko Tadić, Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, Irfan Pehlić, šef Regionalnog ureda BH MAC-a u Tuzli i njegov zamjenik Nedžad Kukuruzović i pomoćnik načelnika općine Doboj Istok Sulejman Delić.